Thumbnail
Φορείς του ιού το 80% των ανθρώπων

Διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε μετέπειτα στάδιο της ζωής τους έχουν οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με τον ιό του απλού έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Uppsala της Σουηδίας διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό του απλού έρπητα (HSV) σε κάποια στιγμή της ζωής τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν όλες τις μορφές άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ. Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του απλού έρπη τύπου 1 προκαλεί τον γνωστό επιχείλιο έρπητα, του έρπη τύπου 2 λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

Θεωρείται ότι ο ιός θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, επειδή ίχνη του ιού παραμένουν στον οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ταξιδεύουν στον εγκέφαλο, όπου πυροδοτούν τη δημιουργία πλακών αμυλοειδούς βήτα και tau, που αποτελούν χαρακτηριστικά της άνοιας.

Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ περίπου το 50% – 80% των ενηλίκων είναι φορείς του ιού του απλού έρπη HSV σε λανθάνουσα κατάσταση. Ωστόσο, ο ιός ξεσπά με συμπτώματα σε περιόδους που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, έχουμε έντονο στρες ή εκτιθέμεθα σε υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σημειώνεται ότι η μελέτη ευθυγραμμίζεται με προγενέστερα επιστημονικά ευρήματα.

Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, οι μελετητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Σουηδούς ηλικίας περίπου 70 ετών για 15 χρόνια.

«Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες έχουν περίπου την ίδια ηλικία, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη πιο αξιόπιστα, καθώς οι ηλικιακές διαφορές, οι οποίες κατά τα άλλα συνδέονται με την ανάπτυξη άνοιας, μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα», δήλωσε η Erika Vestin, φοιτήτρια Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Uppsala.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, με στόχο να αναλυθούν και να εντοπιστεί η πιθανή ύπαρξη του ιού. Συγκέντρωσαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις διαγνώσεις άνοιας και τις ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης από τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές της Κλινικής Μνήμης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Uppsala εξέτασαν τις διαγνώσεις και ταξινόμησαν τις περιπτώσεις ως διαπιστωμένη ή πιθανή άνοια.

Περίπου 71 συμμετέχοντες (7%) εμφάνισαν άνοια και 36 (4%) εμφάνισαν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Περίπου το 89% των συμμετεχόντων που εμφάνισαν κάποια μορφή άνοιας είχαν τον ιό του απλού έρπητα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για το 82% των συμμετεχόντων χωρίς νοητική έκπτωση. Μέσω στατιστικής ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη του ιού διπλασίαζε τον κίνδυνο άνοιας.

Υπενθυμίζεται ότι η άνοια σχετίζεται με τη σταδιακή εξασθένηση της μνήμης, της γλώσσας και της κρίσης, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζωή των ασθενών. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, επηρεάζοντας περισσότερους από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς.

«»Ολοένα και περισσότερα στοιχεία αναδεικνύουν τον ιό του απλού έρπητα ως παράγοντα κινδύνου για άνοια σημείωσε η δρ. Vestin, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης σχετικά με το αν τα υπάρχοντα φάρμακα ενάντια στον HSV μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, καθώς και αν μπορούν να αναπτυχθούν νέα εμβόλια, τα οποία, προλαμβάνοντας τον έρπητα, θα μειώνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο άνοιας. «Τα αποτελέσματά μας μπορούν να οδηγήσουν την έρευνα προς νέους δρόμους θεραπείας της άνοιας σε πρώιμο στάδιο, με τη χρήση κοινών φαρμάκων για τον έρπητα, αλλά και προς καινούργιες οδούς πρόληψης της νόσου» κατέληξε η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...