farmaka
Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν πολύ συχνά παυσίπονα, γιατί νιώθουν ασφάλεια με αυτά χωρίς να προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες.

Μία νέα μελέτη αποδεικνύει πως αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Έρευνες που έγιναν γύρω από την παρακεταμόλη αποδεικνύουν πως η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση κρύβει διάφορους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η παρακεταμόλη δεν είναι απολύτως ασφαλής για χρήση σε ασθενείς με υψηλή πίεση, καθώς φαίνεται πως επιδρά στην αρτηριακή πίεση - και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με την επίδραση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη.

Σημειώνεται πως τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά περίπου 20%.

Επιστρέφοντας στην παρακεταμόλη, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου - σε νεότερη έρευνα του σε ποντίκια - αποκάλυψε πως σε μεγάλες δόσεις βλάπτει και το συκώτι. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα της υπερδοσολογίας, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανό σε σχολείο για στήριξη διευθυντή
1ο ΓΕΛ Παπάγου: Επιστολή γονέα προς Ζαχαράκη κατά της πειθαρχικής δίωξης του Διευθυντή
Ζητά άρση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά του διευθυντή, ενώ καταγγέλλει διοικητικές ευθύνες και κάνει λόγο για διατάραξη της σχολικής ομαλότητας
1ο ΓΕΛ Παπάγου: Επιστολή γονέα προς Ζαχαράκη κατά της πειθαρχικής δίωξης του Διευθυντή