farmaka
Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν πολύ συχνά παυσίπονα, γιατί νιώθουν ασφάλεια με αυτά χωρίς να προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες.

Μία νέα μελέτη αποδεικνύει πως αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Έρευνες που έγιναν γύρω από την παρακεταμόλη αποδεικνύουν πως η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση κρύβει διάφορους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η παρακεταμόλη δεν είναι απολύτως ασφαλής για χρήση σε ασθενείς με υψηλή πίεση, καθώς φαίνεται πως επιδρά στην αρτηριακή πίεση - και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με την επίδραση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη.

Σημειώνεται πως τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά περίπου 20%.

Επιστρέφοντας στην παρακεταμόλη, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου - σε νεότερη έρευνα του σε ποντίκια - αποκάλυψε πως σε μεγάλες δόσεις βλάπτει και το συκώτι. Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα της υπερδοσολογίας, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενος και ρομπότ σε γραφείο με υπολογιστή
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «σαρώνει» την αγορά: Αυτά τα επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν το 2030
Η λίστα που δείχνει ποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη – Η δραματική εικόνα στην Ελλάδα
Η Τεχνητή Νοημοσύνη «σαρώνει» την αγορά: Αυτά τα επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν το 2030
Κτήριο Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ
Αντιδράσεις Καθηγητών στα ΑΕΙ για τις διαγραφές: "Μαύρη Παρασκευή" στη Φιλοσοφική – Αποχή από τα μαθήματα
Οι καθηγητές της Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ μπαίνουν στη μάχη κατά των μαζικών διαγραφών φοιτητών – «Αυταρχικό μέτρο, πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση»
Αντιδράσεις Καθηγητών στα ΑΕΙ για τις διαγραφές: "Μαύρη Παρασκευή" στη Φιλοσοφική – Αποχή από τα μαθήματα
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιγαντιαίο τάνκερ
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιγαντιαίο τάνκερ – Τραμπ: «Η μεγαλύτερη όλων των εποχών»
«Διεθνής πειρατεία»: Σφοδρή αντίδραση της Βενεζουέλας για τη σύλληψη δεξαμενόπλοιου από τις ΗΠΑ
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν γιγαντιαίο τάνκερ – Τραμπ: «Η μεγαλύτερη όλων των εποχών»
σεισμός
Σεισμός στο Αντίρριο σήμερα τα ξημερώματα – Αισθητός και στην Πάτρα
Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην υποθαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, περίπου 1 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά του Αντιρρίου.
Σεισμός στο Αντίρριο σήμερα τα ξημερώματα – Αισθητός και στην Πάτρα