νερο
Οι 4 λόγοι που δεν έχουν σχέση με τον καιρό

Η δίψα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Με απλά λόγια, είναι ο τρόπος του σώματός σας για να σας ενημερώσει ότι τα επίπεδα υγρών σας δεν βρίσκονται σε ισορροπία. Το σώμα μας αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά κύτταρα. Κάθε κύτταρο χρειάζεται μια ισορροπημένη ποσότητα υγρού - τόσο μέσα όσο και έξω - για να λειτουργήσει σωστά.

Όταν υπάρχει λιγότερο υγρό έξω από τα κύτταρα από ό,τι μέσα, τότε το υγρό αντλείται έξω από κάθε κύτταρο για να αντισταθμιστεί. Και αυτή η προκύπτουσα έλλειψη υγρού μειώνει την ικανότητα του κυττάρου σας να εκτελεί βασικές λειτουργίες. Και όταν τα κύτταρα σας δεν λειτουργούν κανονικά, η συνολική λειτουργία του σώματός σας αρχίζει να μειώνεται. Ευτυχώς όμως η κατανάλωση νερού αναπληρώνει τα υγρά στα κύτταρα σας και έτσι αρχίζουν να λειτουργούν ξανά κανονικά.

Διαβήτης

Η αυξημένη ούρηση και η υπερβολική δίψα είναι δύο ενδεικτικά σημάδια εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτά μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα υπεργλυκαιμίας, μια κατάσταση όπου υπάρχει πάρα πολύ σάκχαρο (ή μόρια γλυκόζης) στο αίμα σας.

Εάν έχετε πάρα πολύ σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό το σάκχαρο θα αρχίσει να φεύγει μέσω των νεφρών σας και να εισέρχεται στα ούρα. Βασικά, αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από την υπερβολική ζάχαρη.

Καθώς τα υπερβολικά μόρια γλυκόζης εισέρχονται στα ούρα σας, η γλυκόζη τραβάει νερό μαζί της σαν σφουγγάρι. Ως αποτέλεσμα, παράγετε περισσότερα ούρα - και ουρείτε περισσότερο. Καθώς λοιπόν χάνουμε αυτά τα περιττά υγρά, τελικά αφυδατωνόμαστε.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως η δίψα. Είναι ευρέως γνωστό ότι το λίθιο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ούρων και επομένως αυξημένη δίψα. Με την πάροδο του χρόνου, το λίθιο μπορεί τελικά να μπλοκάρει τη δραστηριότητα της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) στους νεφρούς και αυτό είναι που οδηγεί σε υπερβολική ούρηση και δίψα.

Μια σειρά από άλλα φάρμακα - αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά, αντιχολινεργικά και άλφα αγωνιστές - μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία και, ως εκ τούτου, να πυροδοτήσουν τη δίψα.

Αλμυρά τρόφιμα

Ας το παραδεχτούμε, τα αλμυρά φαγητά είναι νόστιμα. Ένα από τα μειονεκτήματα; Θα σας προκαλέσουν δίψα. Αφού τρώμε αλμυρά τρόφιμα, το αλάτι απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια αντλεί υγρό από τους ιστούς μας στην κυκλοφορία μας. Οι νεφροί με τη σειρά τους δημιουργούν επιπλέον ούρα για να μειώσουν τα επίπεδα υγρών και νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Και τότε, οι ιστοί και τα κύτταρά μας αφυδατώνονται και πρέπει να αναπληρώσουμε την ισορροπία των υγρών.

Θέματα θυρεοειδούς

Ο υπερθυρεοειδισμός - ή η κατάσταση όπου ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος - μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εφίδρωση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί δίψα.

Πηγή: jenny

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies panelladikes
Πανελλαδικές: Τα μεταρρυθμιστικά ξόρκια του εξεταστικού φαντάσματος
Πριμοδοτείται και πάλι μια νέα αυταπάτη παρόμοια με αυτές των οποίων τα αποκαίδια μύρισαν γενιές και γενιές μαθητών
Πανελλαδικές: Τα μεταρρυθμιστικά ξόρκια του εξεταστικού φαντάσματος