αναψυκτικά
Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και για όσους τηρούν τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας δεν μπορούν να υπερκεράσουν τη ζημιά που κάνει η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα ομάδας με επικεφαλής ερευνητές από την Ιατρική Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τα εν λόγω ποτά δεν μειώνεται ούτε τηρώντας τον «χρυσό κανόνα» των 150 λεπτών φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

«Οι στρατηγικές μάρκετινγκ για αυτά τα ποτά παρουσιάζουν συχνά σωματικά δραστήριους ανθρώπους να τα καταναλώνουν. Αυτό υπονοεί ότι η κατανάλωσή τους δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αν είστε σωματικά δραστήριοι. Η έρευνά μας είχε ως στόχο να αξιολογήσει αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο Jean-Philippe Drouin-Chartier από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Laval στον Καναδά, έτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 30 περίπου χρόνια δύο ομάδες 100.000 συνολικά ενηλίκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν σακχαρούχα ποτά πάνω από δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος παραμένει ακόμη και για όσους τηρούν τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, τα οποία δεν μπορούν να εξαλείψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κακής διατροφικής συνήθειας. «Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως» εξήγησε ο Δρ Drouin-Chartier.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα που εξέτασε η μελέτη -δύο φορές την εβδομάδα- είναι σχετικά χαμηλή, αν και σημαντικά επιβαρυντική για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Με καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, ο κίνδυνος αυξάνεται σοβαρά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Στα ένοχα ποτά περιλαμβάνονται αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά (με ή χωρίς καφεΐνη), λεμονάδες και κοκτέιλ φρούτων. Η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένα τα ενεργειακά ποτά, αν και πολλές φορές περιέχουν σάκχαρα.

Μια εναλλακτική θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες, η κατανάλωση των οποίων δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Η αντικατάσταση των σακαρούχων ποτών με τα αντίστοιχα διαιτητικά τους είναι καλή, επειδή μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή παραμένει το νερό» σημείωσε ο Δρ Drouin-Chartier.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για νέες συστάσεις και πολιτικές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, καθώς και για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να συμμορφώνονται με τις συστάσεις για επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας», πρόσθεσε η επικεφαλής συγγραφέας Lorena Pacheco, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής T. H. Chan.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Η «ιερή αγελάδα» των πανελλαδικών εξετάσεων, η «Τράπεζα θεμάτων» και η «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής»
Πρεμιέρα σήμερα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και αύριο για τους αποφοίτους των ΓΕΛ
Η «ιερή αγελάδα» των πανελλαδικών εξετάσεων, η «Τράπεζα θεμάτων» και η «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής»