karkinos-tou-mastou
Που οφείλεται η αύξηση

Η αύξηση των καρκίνων του μαστού σε γυναίκες κάτω των 50 ετών έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, νέα μελέτη ωστόσο δίνει κάποιες νέες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο σε αυτή την τάση.

Η σταθερή αύξηση των διαγνώσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού, γνωστούς και ως όγκους θετικούς σε οιστρογονικούς υποδοχείς.

«Η έρευνα προσφέρει έναν τρόπο να αρχίσουμε να εντοπίζουμε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα αυξανόμενα ποσοστά, με στόχο να βρούμε τρόπους να τα επιβραδύνουμε ή να τα αντιστρέψουμε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Adetunji Toriola, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

«Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό νεαρών γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε πρώιμη ηλικία, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα αξιολογηθούν σε κλινικές δοκιμές για να δούμε αν μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 217.000 γυναίκες στις ΗΠΑ που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού μεταξύ 2000 και 2019.

Το 2000, το ποσοστό καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 έως 49 ετών ήταν περίπου 64 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 16 ετών, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 0,24% ετησίως, φθάνοντας τα 66 περιστατικά ανά 100.000 μέχρι το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μετά το 2016 όμως, καταγράφηκε μια απότομη ανοδική τάση, με ρυθμό 3,76% ετησίως.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2019, το ποσοστό καρκίνου του μαστού είχε φτάσει τα 74 περιστατικά ανά 100.000 νέες γυναίκες.

«Για τις περισσότερες γυναίκες, ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού δεν αρχίζει πριν από την ηλικία των 40 ετών τουλάχιστον, οπότε οι νεότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού τείνουν να έχουν όγκους σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η νόσος είναι πιο προχωρημένη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη», σημείωσε ο Toriola.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θετικοί στους οιστρογονικούς υποδοχείς όγκοι αποτελούσαν σχεδόν το σύνολο της αύξησης των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Στην πραγματικότητα, οι καρκίνοι του μαστού που δεν αφορούσαν τον οιστρογονικό υποδοχέα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών της μελέτης.

«Πρέπει να κατανοήσουμε τι οδηγεί στη συγκεκριμένη αύξηση των όγκων που είναι θετικοί στους οιστρογονικούς υποδοχείς», δήλωσε ο Toriola. «Ελπίζουμε επίσης να μάθουμε από τη μείωση των όγκων με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς. Αν καταλάβουμε τι οδηγεί στη μείωση αυτού του ποσοστού, ίσως μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε στις προσπάθειες μείωσης ή πρόληψης άλλων τύπων όγκων του μαστού».

Ποιες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά

Οι μαύρες γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, ιδίως στις ηλικίες 20 έως 29 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Ειδικότερα ο κίνδυνος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν κατά 53% αυξημένος σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

Οι μαύρες γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, αλλά είναι μόλις 15% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Από τις ηλικίες 40 έως 49 ετών, το ποσοστό για τις μαύρες γυναίκες μειώθηκε κάτω από εκείνο των λευκών γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Οι ισπανόφωνες γυναίκες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού από κάθε άλλη ομάδα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Διαπιστώθηκε επίσης αύξηση των καρκίνων που διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 και στο στάδιο 4 και μείωση των διαγνώσεων στα στάδια 2 και 3.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι βελτιώσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού και η καλύτερη ενημέρωση για τους γενετικούς κινδύνους του καρκίνου έχουν οδηγήσει στο να εντοπιστούν εγκαίρως πολλοί καρκίνοι.

Υποδηλώνει επίσης ότι όταν οι όγκοι σε πρώιμο στάδιο διαφεύγουν σε νεότερες γυναίκες, τείνουν να μην ανιχνεύονται μέχρι να φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο.

Η ημερομηνία γέννησης μιας γυναίκας έπαιξε επίσης ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Παρατηρήθηκε πάνω από 20% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν το 1990, σε σύγκριση με εκείνες που γεννήθηκαν το 1955.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα προσφέρει στοιχεία για στρατηγικές πρόληψης που θα είναι αποτελεσματικές σε νεότερες γυναίκες, ιδίως σε νεότερες μαύρες γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 40 ετών», δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher-daskalos
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) για το σύνολο των εκπαιδευτικών σε σταθερή ημερομηνία...
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Άνοια
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας