paidi upnos skilos
Γιατί χρειάζονται συγκεκριμένες ώρες

Οι ειδικοί εξηγούν πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους, τι συμβαίνει εάν κοιμούνται λίγο και γιατί χρειάζονται ύπνο, ίσως περισσότερο και από τους ενήλικες.

Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά, η υγεία και η ευημερία τους μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. «Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την επιστήμη και τη σημασία του ύπνου, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος είναι ένα ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής ρουτίνας, ειδικά για τα παιδιά», λέει η Caroline Okorie, γιατρός με εξειδίκευση στην ιατρική ύπνου των παιδιών στο Stanford Children’s Health.

Πράγματι, ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά φτάνουν στα ορόσημα της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με έρευνα ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διευκόλυνση της μάθησης, τη βελτίωση της προσοχής και την εδραίωση των αναμνήσεων στα παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει τα παιδιά να δυσκολεύονται με τις βασικές δεξιότητες. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον συντονισμό των χεριών με τα μάτια, τις μικρές και μεγάλες κινητικές δεξιότητες, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη συμπεριφορά, σύμφωνα με μελέτη.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά από 0-3 μηνών

Τα νεογέννητα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους να κοιμούνται. Ωστόσο μπορεί να μην φαίνεται ακριβώς έτσι στους γονείς. «Οι κύκλοι ύπνου των νεογνών είναι σύντομοι, επομένως μπορεί να φαίνεται ότι μπαίνουν και βγαίνουν συνεχώς από τον ύπνο τους, κάτι που είναι αναπτυξιακά φυσιολογικό», σημειώνει η Rachel Mitchell.

«Σε αυτό το στάδιο, τα μωρά κοιμούνται πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στάδιο, καθώς προσαρμόζονται στον έξω κόσμο και χρειάζονται τον ύπνο τους για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξή τους», εξηγεί η Rachel Mitchell.

Με δεδομένο ότι τα νεογέννητα συχνά αποκοιμούνται κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου, δεν έχουν μία συγκεκριμένη ώρα για ύπνο. Εκτός από την ανάγκη ύπνου για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη τους, ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φασαρίας στα νεογέννητα. «Τα μωρά μπορεί να είναι πιο ευερέθιστα, να δυσκολεύονται να συνέλθουν από αρνητικά ερεθίσματα ή να δυσκολεύονται να φάνε εάν δεν κοιμούνται αρκετά», σημειώνει η Caroline Okorie.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά από 4-12 μηνών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM), τα μωρά μεταξύ 4 και 12 μηνών θα πρέπει να κοιμούνται για 12 έως 16 ώρες ανά 24ωρο. «Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να εδραιώνουν τον ύπνο τους από όταν είναι βρέφη, έχοντας μεγαλύτερες περιόδους ύπνου τη νύχτα και δύο έως τρεις υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σημάδια υπνηλίας περιλαμβάνουν τρίψιμο των ματιών και χασμουρητό», αναφέρει η γιατρός.

Εάν αποφασίσετε να αρχίσετε να φτιάχνετε την ρουτίνα ύπνου του παιδιού σε αυτή την φάση είναι καλό να ορίσετε μία ώρα που θα πηγαίνει για ύπνο το βράδυ.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα νήπια από 1-2 ετών

Για παιδιά 1 έως 2 ετών, η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου προτείνει 11 έως 14 ώρες ύπνου ανά 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων. Με βάση το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια σε αυτές τις ηλικίες, είναι πιο πιθανό να κουραστούν υπερβολικά, λέει ο η Caroline Okorie. Και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως υπερκινητικότητα, ευερεθιστότητα και αυξημένη συναισθηματικότητα. Μπορεί να φαίνονται πιο προσκολλημένα και απαιτούν αυξημένη προσοχή».

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά από 3-5 ετών

Οι συστάσεις της AASM μετατοπίζονται ελάχιστα κατά τη διάρκεια του σταδίου ηλικίας από 3 έως 5 ετών. Ο ύπνος που χρειάζονται σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά είναι από 10 έως 13 ώρες ύπνου ανά 24ωρο. Ο κύριος λόγος: Τα περισσότερα παιδιά έχουν μειώσει τον μεσημεριανό ύπνο τους στην ηλικία των 5 ετών, τονίζει η Rachel Mitchell.

Σε αυτές τις ηλικίες μπορείτε να μην καθορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα που το παιδί θα πηγαίνει στο κρεβάτι. «Οι ώρες ύπνου πρέπει να βασίζονται σε δύο πράγματα: την ώρα που ξυπνάει το παιδί το πρωί και την ώρα που είναι ξύπνιο μεταξύ του τελευταίου ύπνου και της ώρας για ύπνο», λέει η σύμβουλος παιδικού ύπνου και διευθύνουσα σύμβουλος της Sleeptastic Solutions, Ronee Welch.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά από 6-12 ετών

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει να κοιμούνται από 9 έως 12 ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με την AASM. Εάν χρειάζονται περισσότερο ύπνο τότε θα το παρατηρήσετε. «Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί για το σχολείο ή τις δραστηριότητες. Μπορεί να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν και να συγκεντρωθούν στο σχολείο και να χρειάζονται πολλές ανακατευθύνσεις. Τα κουρασμένα παιδιά τείνουν να είναι πιο ευερέθιστα ή να ανταποκρίνονται πιο έντονα ακόμα και σε ήπια αρνητικά ερεθίσματα, όπως να τους λένε όχι», αναφέρει η Caroline Okorie.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά από 13-18 ετών

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, οι συστάσεις ύπνου της AASM ορίζουν από 8 έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα. «Πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται τον απαραίτητο ύπνο λόγω των δραστηριοτήτων, των αυξημένων κοινωνικών υποχρεώσεων και της τεχνολογίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι εξακολουθούν να χρειάζονται επαρκή ύπνο για υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου», σημειώνει η Rachel Mitchell.

Εάν η υπερβολικά προγραμματισμένη ζωή τους ή η ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα τους επηρεάζουν τον ύπνο τους, αυτό θα φανεί στη συμπεριφορά τους. «Για τα μεγαλύτερα παιδιά, όταν δεν κοιμούνται αρκετά, μπορεί να έχουν πρόβλημα να εστιάσουν, να επικοινωνήσουν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν κοιμούνται αρκετά, τονίζει η Rachel Mitchell. Πολλές φορές ακόμη και οι εκρήξεις που μπορεί να έχουν μπορεί και να οφείλονται απλώς στην υπερβολική κούραση.

«Οι έφηβοι μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στις σχολικές εργασίες ή τις δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να φαίνεται ότι χάνουν το ενδιαφέρον τους για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες και μπορεί να δείχνουν σημάδια αυξημένου άγχους ή χαμηλής διάθεσης», υπογραμμίζει η Caroline Okorie. Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ωριμάζει μέχρι τη δεκαετία των 20, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο έφηβος σας κοιμάται αρκετά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (Πίνακες)
Σύμφωνα με το  Υπουργείο Παιδείας τα συνολικά κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 2.785 και 2.907 στη Δευτεροβάθμια...
Υπουργείο Παιδείας: Τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (Πίνακες)