Πονόλαιμος
Πολλοί πονόλαιμοι που προκαλούνται από κοινούς ιούς, αλλεργίες ή ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα αυτοφροντίδας και οικιακές θεραπείες

Ο πονόλαιμος μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ωστόσο πιο συχνά παρουσιάζεται τον χειμώνα, όταν οι ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη κάνουν την εμφάνισή τους. Ο πονόλαιμος συνήθως υποχωρεί μόνος του, αλλά μπορεί να περάσουν μερικές δύσκολες μέρες μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Η Soussan Ayubcha, M.D., οικογενειακός γιατρός στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής και Κοινοτικής Υγείας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δίνει τη δική της εξήγηση. «Οι ιστοί της μύτης και του λαιμού χρησιμεύουν ως πρώτη γραμμή άμυνας σε πιθανούς εισβολείς, όπως βακτήρια και ιοί, καπνός, περιβαλλοντικοί ρύποι, ξηρός και κρύος αέρας».

Πολλοί πονόλαιμοι που προκαλούνται από κοινούς ιούς, αλλεργίες ή ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα αυτοφροντίδας και οικιακές θεραπείες όπως τα παρακάτω.

1 Καταναλώστε άφθονα υγρά

Επιδιώξτε να καταναλώνετε  άφθονα ροφήματα και σούπες έτσι ώστε να μαλακώσει ο λαιμός και να μείνει ενυδατωμένος.

2 Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο

Το ζεστό νερό είναι καταπραϋντικό για το λαιμό και το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της ενόχλησης.

3. Βάλτε το μέλι στη διατροφή σας

«Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και μπορεί να καλύψει τον βλεννογόνο του λαιμού και να τον καταπραΰνει» υποστηρίζει η Dr. Ayubcha.

4 Δοκιμάστε πράσινο τσάι ή τζίντζερ

Το πράσινο τσάι έχει επουλωτική και καταπραΰντική δράση, ενώ το τζίντζερ έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο Δρ Ayubcha προτείνει «Πλείνετε και ξεφλουδίστε το [φρέσκο] τζίντζερ και κόψτε το σε λεπτές φέτες, στην συνέχεια βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού σε βραστό φιλτραρισμένο νερό και αφήστε το να βράσει για πέντε λεπτά». Αυτό το ρόφημα μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια καθημερινά κατά τη διάρκεια οξέων συμπτωμάτων».

5 Αυξήστε την υγρασία στο σπίτι σας

Οι υγραντήρες μπορούν να έχουν θέση σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι ενώ κοιμάστε.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Δεκτό το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση από την Επιτροπή – Στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 26 Μαρτίου
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 26 Μαρτίου, όπου και θα κριθεί η τελική του...
Δεκτό το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση από την Επιτροπή – Στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 26 Μαρτίου
oykrania_poutin2
Συναγερμός στην Ουκρανία: Μαζικές επιθέσεις και φόβοι για νέα κλιμάκωση
Η χρήση συνδυασμένων επιθέσεων δείχνει μια στρατηγική κλιμάκωσης που στοχεύει τόσο σε υποδομές όσο και στο ηθικό του πληθυσμού.
Συναγερμός στην Ουκρανία: Μαζικές επιθέσεις και φόβοι για νέα κλιμάκωση
Μαθητές με τσάντες
Παιδιά, πόλεμος και «εμπειρίες»: Πού σταματά η γνώση και πού αρχίζει ο προβληματισμός;
Η εξοικείωση με τα μέσα του πολέμου — ακόμη και μέσα από ένα «αθώο» περιβάλλον — μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά απ’ ό,τι φανταζόμαστε.
Παιδιά, πόλεμος και «εμπειρίες»: Πού σταματά η γνώση και πού αρχίζει ο προβληματισμός;