Κορονοϊός
Τα νέα στοιχεία για τον κορονοϊό

Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου κατέγραψε 48 νέους θανάτους με διάμεση ηλικία τα 82,5 έτη, ενώ την ίδια ώρα όλοι οι δείκτες παρουσιάζουν αύξηση. 

Ο αριθμός των θανάτων λόγω του κορονοϊού παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Διασωληνώσεις και εισαγωγές

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό παρουσίασε αύξηση 38% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Αναφορικά με τον αριθμό των νέων διασωληνώσεων (n=26), αυτός παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=21) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 59.

Σχετικά με τη διάμεση ηλικία των 48 θανάτων, αυτή ήταν τα 82,5 έτη (εύρος 58-99 έτη). Να σημειωθεί πως και ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=44) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης και στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (40%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (29%), ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 7 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Γρίπη

Αναφορικά με τη θετικότητα στο ιό της γρίπης, αυτή παραμένει άνω του 10%. Μάλιστα, καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Να σημειωθεί πως δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 41 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 39 (95%) ήταν τύπου Α και ένα (2%) τύπου Β (για ένα θετικό δείγμα δεν ήταν διαθέσιμος ο τύπος του ιού).

Από τα 39 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 8 (20,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 31 (79,5%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο