έμφραγμα
Πώς ξέρετε πότε το στρες των γιορτών έχει προκαλέσει έμφραγμα; - Τι να γνωρίζετε

«Όταν κοιτάμε σε όλη τη διάρκεια του έτους τα ποσοστά των εμφραγμάτων, βλέπουμε ότι είναι αρκετά σταθερά από εβδομάδα σε εβδομάδα με δύο εξαιρέσεις: Πρώτον, υπάρχει μια σημαντική πτώση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και, δεύτερον, υπάρχει μια σύντομη απότομη άνοδος της τάξης του 30-40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες του έτους, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς», δήλωσε ο καρδιολόγος Δρ. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Κατά την περίοδο των γιορτών ασκούνται διάφορες μορφές πίεσης που μπορεί να προσθέσουν άγχος. Συχνά αλλάζουμε το πρόγραμμα διατροφής και ύπνου, τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ, δεν ακολουθούμε την τυπική σωματική δραστηριότητα και μπορεί να βγούμε από το πρόγραμμα της φαρμακευτικής αγωγής μας» σημειώνει.

Αν στα παραπάνω προσθέσετε και τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι κίνδυνοι για την καρδιά αυξάνονται.

«Ο κρύος καιρός αποτελεί επίσης πρόβλημα επειδή η εισπνοή κρύου αέρα, ψύχει το αίμα στους πνεύμονες και προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Τα βασικά αιμοφόρα αγγεία κοντά στους πνεύμονες είναι οι στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον κρύο καιρό», δήλωσε ο Lloyd-Jones.

«Διάφορες δραστηριότητες με κρύο καιρό, όπως το φτυάρισμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, επειδή το παρακάνουμε, συν το ότι φοράμε επιπλέον ρούχα, τα οποία μπορεί να μας προκαλέσουν υπερθέρμανση. Έτσι δημιουργείται η τέλεια καταιγίδα για τη μεγιστοποίηση του στρες στην καρδιά».

Πώς ξέρετε πότε το στρες των γιορτών έχει προκαλέσει έμφραγμα;

Στους άνδρες τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριά, έντονη πίεση στο στήθος, στο μεσοθώρακα και/ή ξαφνική, ανεξήγητη δύσπνοια.

Οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν πιο ανεπαίσθητα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονη κόπωση ή ζάλη.

Στις αγγλόφωνές χώρες υπάρχει ενημερωτική καμπάνια με το ακρωνύμιο FAST, όπου F=face (πτώση γωνίας του στόματος), A=Arm (παράλυση του άνω άκρου), S=Speech (δυσκολία στην ομιλία) και Τ=Time (άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο)

Εάν κάποιος εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στα επείγοντα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερ πρωινό
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο
Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για την εκπαίδευση και το Ψηφιακό Σχολείο
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο