μαλλιά
Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών εκλύουν επικίνδυνες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία

Τα προϊόντα μαλλιών περιέχουν συστατικά που εξατμίζονται εύκολα, επομένως δεν αποκλείεται όσοι εισπνέουν αυτές τις χημικές ουσίες να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Τελευταίες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις εκπομπές των οργανικών ενώσεων (VOCs), συμπεριλαμβανομένων των σιλοξανών, που εκλύονται από τα προϊόντα styling, τα οποία βοηθούν τα μαλλιά να έχουν στιλπνότητα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στο Environmental Science & Technology ότι η χρήση των προϊόντων περιποίησης μαλλιών μπορεί να αλλάξει γρήγορα τη σύνθεση της εσωτερικής ατμόσφαιρας, ενώ οι κοινές τεχνικές styling που χρησιμοποιούν τη θερμότητα για ίσιωμα ή μπούκλες, ενδέχεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα αυτών των οργανικών ενώσεων.

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τις εκπομπές σιλοξάνης δεν εξέτασαν τις γρήγορες αλλαγές σε πραγματικό χρόνο στη σύνθεση του εσωτερικού αέρα που μπορεί να συμβούν ενώ οι άνθρωποι φτιάχνουν τα μαλλιά τους.

Ο Dr. Nusrat Jung και οι συνεργάτες του συμπληρώνοντας  τις λεπτομέρειες σχετικά με τις οργανικές ενώσεις που απελευθερώνονται από προϊόντα μαλλιών, ειδικά σε πραγματικές περιπτώσεις, όπως μικρά μπάνια όπου συνήθως εφαρμόζονται έκαναν πειράματα.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα αεριζόμενο μικροσκοπικό σπίτι όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τα συνηθισμένα προϊόντα μαλλιών τους – όπως κρέμες, σπρέι και λάδια – και θερμαινόμενα εργαλεία.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το styling μαλλιών, η ομάδα μέτρησε τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των κυκλικών πτητικών μεθυλοσιλοξανών, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Τα δεδομένα φασματομετρίας μάζας έδειξαν γρήγορες αλλαγές στη χημική σύσταση του αέρα στο σπίτι και αποκάλυψαν ότι το οι ενώσεις αυτές των μεθυλοσιλοξανών, αντιπροσώπευαν τις περισσότερες από τις οργανικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν.

Οι εκπομπές επηρεάστηκαν από τον τύπο του προϊόντος και το μήκος των μαλλιών, καθώς και από τον τύπο και τη θερμοκρασία του εργαλείου styling. Τα μακρύτερα μαλλιά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες απελευθέρωσαν μεγαλύτερες ποσότητες οργανικών ενώσεων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Στα πειράματα, η ενεργοποίηση ενός ανεμιστήρα εξάτμισης αφαίρεσε το μεγαλύτερο μέρος των ατμοσφαιρικών ρύπων από το δωμάτιο μέσα σε 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση μιας ρουτίνας περιποίησης μαλλιών, αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτή η πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του εξωτερικού αέρα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως μελέτες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε σιλοξάνη, επειδή τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από μελέτες σε ζώα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foitites.jpg
Η «μεταρρύθμιση» των «εκπαιδευτικών συμφωνιών» με αλλοδαπά πανεπιστήμια
Η κυβερνητική “μεταρρύθμιση” κινείται στη λάθος κατεύθυνση, αυτή του ιδιωτικού οφέλους σε βάρος του δημοσίου
Η «μεταρρύθμιση» των «εκπαιδευτικών συμφωνιών» με αλλοδαπά πανεπιστήμια
mathimatika.jpg
Ανακοίνωση των Προέδρων των Μαθηματικών Τμημάτων για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ
«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων ή παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, η οποία βασίζεται σε...
Ανακοίνωση των Προέδρων των Μαθηματικών Τμημάτων για το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘΑ