Μακριά μαλλιά
Τι πρέπει να κάνουμε για αυτό

Η εποχιακή τριχόπτωση έχει αμφισβητηθεί παλιότερα, αλλά Σουηδοί επιστήμονες, μετά από μια προσεκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Dermatology, επιβεβαίωσαν το φαινόμενο.

Ανάλογη έρευνα από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του ΜΙΤ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLUS ONE, επισημαίνει πως η απώλεια μαλλιών κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες είναι μια φυσιολογική διαδικασία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εκτός αν υπάρχουν κάποιες ιατρικές καταστάσεις, που επιτείνουν την απώλεια των μαλλιών, με τη λήψη κάποιων φαρμάκων.

Γενικά, οι τρίχες μεγαλώνουν για ένα διάστημα 2-6 ετών. Στη συνέχεια, παραμένουν σε στάσιμη κατάσταση για 2-6 μήνες, και στο τέλος πέφτουν.

Το φθινόπωρο και συγκεκριμένα, ο Οκτώβριος κι ο Νοέμβριος είναι συνήθως οι μήνες κατά τους οποίους κορυφώνεται η εποχιακή τριχόπτωση.

Σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Dermatology journal με δείγμα 823 γυναικών απέδειξε ότι η αύξηση της τριχόπτωσης το φθινόπωρο ειδικά για τις γυναίκες, πυροδοτείται από την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών τον Ιούλιο, με στόχο την προστασία από τις ακτίνες UV.

Αφού η ρίζα της τρίχας «ξεκουραστεί» για τρεις μήνες, ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται από την αρχή (αρκεί βέβαια να μην υπάρχει φαλάκρα).

Οπότε, με βάση τα παραπάνω, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή το 90% των μαλλιών μεγαλώνουν, ενώ το υπόλοιπο 10%, βρίσκεται σε φάση ηρεμίας ή πτώσης.

Η εποχιακή τριχόπτωση γνωρίζει δύο εποχικές κλιμακώσεις, τη φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη.

Η άνοιξη είναι η δεύτερη εποχή αυξημένης τριχόπτωσης καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις νέες καιρικές συνθήκες, η συνολική υγεία των μαλλιών μπορεί να επηρεαστεί.

Αντιμετώπιση

Η εποχική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούν το κύριο συστατικό της τρίχας, οπότε, για να μην χάνετε τα μαλλιά σας, ενισχύστε τα. Βάλτε στο πιάτο σας άπαχα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, ψάρια, αυγά, ημιαποβουτυρωμένο γάλα και τα παράγωγα αυτού.

Συμπληρωματικά, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ω3 λιπαρά οξέα που βοηθάνε την τρίχα να αναπτυχθεί. Μην παραλείπετε να καταναλώνετε , σολομό ή κάποιο άλλο ψάρι, όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί, εβδομαδιαίως.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας παίζουν ακόμη τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και η βιταμίνη D ενώ θα πρέπει να τρώτε συχνότερα φακές, κόκκινα φασόλια, σπανάκι και μπρόκολο, καθώς είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο και φυλλικό οξύ, τα οποία ενισχύουν τη ανάπτυξη της τρίχας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypoyrgeio paideias
Υπουργείο Παιδείας: Τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (Πίνακες)
Σύμφωνα με το  Υπουργείο Παιδείας τα συνολικά κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται σε 2.785 και 2.907 στη Δευτεροβάθμια...
Υπουργείο Παιδείας: Τα οργανικά κενά εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης (Πίνακες)
μαθητες επί χουντας
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσεγγίζει την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) στη χώρα μας αξιοποιώντας το σχολικό αρχείο. Ειδικότερα επιχειρεί να...
Δικτατορία και Σχολείο: Οι αποκαλύψεις ενός σχολικού αρχείου