16.637 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV στην Ελλάδα
Σημαντικές παραμένουν οι προκλήσεις γύρω από τον HIV

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV στην Ελλάδα.

Ο συγκεκριμένος αριθμός προκύπτει από τα στοιχεία για το 2022 που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας με τον ιό ανερχόταν στους 16.637, με πολλούς από αυτούς να είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (περίπου το 75% των οροθετικών).

Στην έκθεση, υπογραμμίζονται η πρόοδος που έχει σημειωθεί, οι προκλήσεις και οι τάσεις στο HIV/AIDS σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη της μόλυνσης, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Σημεία «κλειδιά» για σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίζονται η βελτίωση της πρόσβασης σε τεστ και σε θεραπεία, μαζί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση του επίμονου στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV και εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν διάγνωση και φροντίδα.

Όπως επισημαίνεται, η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ, οδήγησε σε αύξηση 4,2% στις διαγνώσεις HIV.

Στους παράγοντες δε που συνέβαλαν στην αύξηση των διαγνώσεων συμπεριλαμβάνονται η επανέναρξη των εξετάσεων μετά την πανδημία, οι διευρυμένες και στοχευμένες υπηρεσίες τεστ HIV και η εφαρμογή νέων στρατηγικών δοκιμών.

Ο ιός στην Ευρώπη

Η διευθύντρια του ECDC, δρ Andrea Ammon, δήλωσε τα εξής:

«Αν και η αύξηση των διαγνώσεων το 2022 μπορεί να φαίνεται σαν κάτι κακό, είναι απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλά άτομα που ζουν με HIV να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα τεστ, στη θεραπεία και στις υπηρεσίες υποστήριξης που χρειάζονται. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που ζουν με HIV στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αγνοούν την κατάστασή τους, κάτι που συμβάλλει στις καθυστερημένες διαγνώσεις που βλέπουμε, στα χειρότερα αποτελέσματα και στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του HIV».

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δρ Hans Kluge, ανέφερε: «Η διάγνωση του HIV δεν είναι θανατική ποινή. Μόλις διαγνωστεί, είναι διαθέσιμη εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, η οποία βοηθά επίσης στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου, διατηρώντας τα αγαπημένα σας πρόσωπα ασφαλή. Αυτή η αύξηση των διαγνώσεων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και επικροτώ όσους εργάζονται σκληρά για να κάνουν τις ταχείες δοκιμές διαθέσιμες στις κοινότητες όπου ζουν οι ασθενείς.

Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην Περιφέρειά μας που δεν συνειδητοποιούν ότι ζουν με τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, μόνο το 72% γνωρίζει την κατάστασή τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του HIV, το επίμονο στίγμα εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να εμφανιστούν. Απλώς δεν θα προσεγγίσουμε όλους με τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται μέχρι να ξεπεράσουμε το στίγμα που σχετίζεται με τον HIV».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κινα
«Βουνά και θάλασσες συνδέονται»: Μια ψηφιακή γέφυρα φιλίας, οικολογίας και καινοτομίας μεταξύ Κέρκυρας και Κίνας
Συνεργασίας μεταξύ του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας «Αθηναγόρειο» και του Sino-German Ecological Park Primary School
«Βουνά και θάλασσες συνδέονται»: Μια ψηφιακή γέφυρα φιλίας, οικολογίας και καινοτομίας μεταξύ Κέρκυρας και Κίνας
σχολείο, τάξη, δασκάλα κάνει μάθημε σε μαθητές που κάθονται στα θρανία
Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2026: Η μάθηση ως εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής
Η ημέρα υπογραμμίζει τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης στη μάθηση για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή κοινωνική προέλευση, και τονίζει την...
Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2026: Η μάθηση ως εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής
Ντόναλντ Τραμπ
Οργή στη Βρετανία για τις δηλώσεις Τραμπ: «Υποτιμά τους νεκρούς μας»
Βουλευτές και βετεράνοι καταγγέλλουν τον Αμερικανό πρόεδρο για προσβλητικά σχόλια σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
Οργή στη Βρετανία για τις δηλώσεις Τραμπ: «Υποτιμά τους νεκρούς μας»