Πώς η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση της φυματίωσης (…) αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μια σύγκριση μεταξύ του ετήσιου αριθμού θανάτων από την κάθε ασθένεια»

Η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες να καταπολεμηθούν οι τρεις πιο θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου Καταπολέμησης του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών έχουν ανακάμψει, αφού επηρεάστηκαν από την πανδημία covid-19, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όμως οι αυξανόμενες προκλήσεις, που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις, σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία ως το 2030, αν δεν κάνει «εξαιρετικά βήματα», εκτίμησε ο Πίτερ Σαντς εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

Για παράδειγμα η ελονοσία εξαπλώνεται σε πιο ορεινές περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν πολύ κρύες για να επιβιώσει το κουνούπι που μεταδίδει την ασθένεια.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, φέρνουν τα συστήματα υγείας στα όριά τους, εκτοπίζουν ολόκληρες κοινότητες, προκαλούν εξάρσεις επιδημιών και διακόπτουν την παροχή θεραπειών σε διάφορα μέρη, σημειώνει η έκθεση.

Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ ακόμη και η πρόσβαση στις ευάλωτες κοινότητες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ανασφάλειας.

Ωστόσο ο Σαντς επεσήμανε ότι υπάρχουν και θετικά, όπως για παράδειγμα ότι το 2022, 6,7 εκατ. άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για τη φυματίωση στις χώρες που επενδύει το Παγκόσμιο Ταμείο, 1,4 εκατ. ανθρωποι περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.

Το Ταμείο βοήθησε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον ιό HIV σε 24,5 εκατ. ανθρώπους και διένειμε 220 εκατ. κουνουπιέρες.

Ο Σαντς πρόσθεσε ότι καινοτόμες τακτικές πρόληψης και διαγνωστικά εργαλεία επίσης προσφέρουν ελπίδα.

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υψηλού επιπέδου συνάντηση για την καταπολέμηση της φυματίωσης, εγείροντας ελπίδες ότι η παγκόσμια κοινότητα να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπισή της.

Το Παγκόσμιο Ταμείο δέχεται επικρίσεις από ειδικούς στη φυματίωση επειδή δεν αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του στην ασθένεια αυτή, που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τις άλλες δύο με τις οποίες ασχολείται η υπηρεσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση της φυματίωσης (…) αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μια σύγκριση μεταξύ του ετήσιου αριθμού θανάτων από την κάθε ασθένεια», επεσήμανε ο Σαντς.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πολυτεχνειο κρητης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δήμο Αγίου Νικολάου
Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Μενεγάκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δήμο Αγίου Νικολάου
Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας: Θέσεις μαθητείας από τον δημόσιο τομέα
Πρόσκληση προσφοράς θέσεων μαθητείας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» περιόδου 2026-2027
Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας: Θέσεις μαθητείας από τον δημόσιο τομέα
xaidari
Χαϊδάρι: «Ιατρικό θαύμα» η εξέλιξη της υγείας της 13χρονης
Η 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή της, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται διασωληνωμένη
Χαϊδάρι: «Ιατρικό θαύμα» η εξέλιξη της υγείας της 13χρονης