Πώς η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση της φυματίωσης (…) αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μια σύγκριση μεταξύ του ετήσιου αριθμού θανάτων από την κάθε ασθένεια»

Η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες να καταπολεμηθούν οι τρεις πιο θανατηφόρες ασθένειες παγκοσμίως, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου Καταπολέμησης του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών έχουν ανακάμψει, αφού επηρεάστηκαν από την πανδημία covid-19, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όμως οι αυξανόμενες προκλήσεις, που εγείρουν η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις, σημαίνουν ότι ο κόσμος είναι πιθανό να μην πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία ως το 2030, αν δεν κάνει «εξαιρετικά βήματα», εκτίμησε ο Πίτερ Σαντς εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

Για παράδειγμα η ελονοσία εξαπλώνεται σε πιο ορεινές περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν πολύ κρύες για να επιβιώσει το κουνούπι που μεταδίδει την ασθένεια.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, φέρνουν τα συστήματα υγείας στα όριά τους, εκτοπίζουν ολόκληρες κοινότητες, προκαλούν εξάρσεις επιδημιών και διακόπτουν την παροχή θεραπειών σε διάφορα μέρη, σημειώνει η έκθεση.

Σε χώρες όπως το Σουδάν, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ ακόμη και η πρόσβαση στις ευάλωτες κοινότητες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ανασφάλειας.

Ωστόσο ο Σαντς επεσήμανε ότι υπάρχουν και θετικά, όπως για παράδειγμα ότι το 2022, 6,7 εκατ. άνθρωποι έλαβαν θεραπεία για τη φυματίωση στις χώρες που επενδύει το Παγκόσμιο Ταμείο, 1,4 εκατ. ανθρωποι περισσότεροι από το προηγούμενο έτος.

Το Ταμείο βοήθησε επίσης στην παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας για τον ιό HIV σε 24,5 εκατ. ανθρώπους και διένειμε 220 εκατ. κουνουπιέρες.

Ο Σαντς πρόσθεσε ότι καινοτόμες τακτικές πρόληψης και διαγνωστικά εργαλεία επίσης προσφέρουν ελπίδα.

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υψηλού επιπέδου συνάντηση για την καταπολέμηση της φυματίωσης, εγείροντας ελπίδες ότι η παγκόσμια κοινότητα να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπισή της.

Το Παγκόσμιο Ταμείο δέχεται επικρίσεις από ειδικούς στη φυματίωση επειδή δεν αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του στην ασθένεια αυτή, που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τις άλλες δύο με τις οποίες ασχολείται η υπηρεσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος πρέπει να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση της φυματίωσης (…) αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο μια σύγκριση μεταξύ του ετήσιου αριθμού θανάτων από την κάθε ασθένεια», επεσήμανε ο Σαντς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντελακ
«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»: Για πρώτη φορά εκτίθεται στην Ελλάδα ο πίνακας του Ντελακρουά
Παρουσιάστηκε ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Μουσείο
«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»: Για πρώτη φορά εκτίθεται στην Ελλάδα ο πίνακας του Ντελακρουά
psigeio-kouzina.jpg
Αποζημίωση έως 600€ για καμένες συσκευές από διακοπή ρεύματος – Ποιοι τη δικαιούνται
Ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αποζημίωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα βήματα και οι προθεσμίες
Αποζημίωση έως 600€ για καμένες συσκευές από διακοπή ρεύματος – Ποιοι τη δικαιούνται
φιλοσοφ
Έφυγε από τη ζωή ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας σε ηλικία 96 ετών
Ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό αποτύπωμα στη...
Έφυγε από τη ζωή ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας σε ηλικία 96 ετών