trenaki piliou
Από τα Ζαγοροχώρια μέχρι τα εμβληματικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας και από τη Μακεδονία μέχρι τα Τζουμέρκα και το Πήλιο

Οι γιορτές στην ορεινή Ελλάδα έχουν πάντα λίγο περισσότερη γοητεία. Τα όμορφα πέτρινα χωριά με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις μικρές, αλλά τόσο ελκυστικές κεντρικές πλατείες με θέα στους καταπράσινους τριγύρω λόφους, τα μαγαζάκια που πωλούν χειροποίητα προϊόντα και οι μαγευτικές διαδρομές μέσα στη φύση για να φτάσουμε στους γειτονικούς οικισμούς, αποκτούν με τρόπο μαγικό μία απερίγραπτη θελκτικότητα, προκαλώντας στους επισκέπτες μία έλξη ακαταμάχητη.

Αν έχετε κι εσείς κατά νου να δραπετεύσετε σε κάποιο βουνό της Ελλάδας για να περάσετε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε έναν ρομαντικό, πέτρινο οικισμό γεμάτο εντυπωσιακά αρχοντικά πιστά στην ιστορική, τοπική αρχιτεκτονική, γεμάτο μικρά εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό, γεμάτο καφενεία με καλό ελληνικό καφέ στη χόβολη και χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, γεμάτο τζάκια που καπνίζουν, ζεσταίνοντας υπέροχα τους παραδοσιακούς ξενώνες, τότε, ίσως, αυτή να είναι η τέλεια ευκαιρία για να επιλέξετε κάποιο από τα λιγότερα «προφανή» χωριά της χώρας μας.

Από τα Ζαγοροχώρια μέχρι τα εμβληματικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας και από τη Μακεδονία μέχρι τα Τζουμέρκα και το Πήλιο, επιλέξτε έναν από εκείνους τους μικρότερους και πιο διακριτικούς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, οι οποίοι τις ημέρες των γιορτών πλημμυρίζουν από παραμυθένια ομορφιά έτσι όπως τα αστραφτερά φωτάκια στους δρόμους κάνουν υπέροχες αντανακλάσεις πάνω στα πέτρινα σοκάκια. Και όλα τριγύρω σας «φωνάζουν» τη λέξη «σπίτι», «φιλοξενία» και «ζεστασιά».

Άνω Πεδινά

Από τα ομορφότερα και πιο ήσυχα χωριά που βρίσκονται «φωλιασμένα» στην πανέμορφη φύση του Κεντρικού Ζαγορίου, τα Άνω Πεδινά είναι ένας ειδυλλιακός, αληθινά μαγευτικός τόπος ο οποίος συνδυάζει την πολυκοσμία των Ζαγοροχωρίων με τη γαλήνη και την απομόνωση ενός ήρεμου, απομακρυσμένου οικισμού.

Αν θέλετε, λοιπόν, αυτές τις γιορτές να ανακαλύψετε τα καταπληκτικά Ζαγοροχώρια και να κάνετε στάση σε πολυφωτογραφημένους προορισμούς όπως το Πάπιγκο, το Μικρό Πάπιγκο και η Αρίστη, τότε μπορείτε να θέσετε ως αφετηρία σας τα Άνω Πεδινά, εκεί όπου η ατμόσφαιρα της χειμωνιάτικης θαλπωρής χτυπά κόκκινο, εκεί όπου θα νιώσετε μόνοι σας στο κέντρο της ανέγγιχτης φύσης.

Σχεδόν όλο το χωριό είναι χτισμένο από την ίδια υπόλευκη πέτρα, όπως ακριβώς και το κοντινό Δίλοφο, ενώ και εδώ υπάρχουν αρκετά πράγματα για να δείτε και να κάνετε. Αρχικά, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Ευαγγελίστριας, ακριβώς στην είσοδο του χωριού, χτισμένη σε φρουριακή αρχιτεκτονική, ενώ ενδιαφέρον έχει και η ερειπωμένη Μονή της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση έξω από το χωριό.

Στην καρδιά των Άνω Πεδινών, όμως, δεν γίνεται να μην κάνετε στάση στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου βρίσκεται και το παλιό πέτρινο σχολείο του οικισμού, αλλά και η Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή, μία δωρεά του μεγαλέμπορα ξυλείας Ιωάννη Λαμπριάδη ο οποίος είχε καταγωγή από τα Άνω Πεδινά.

Ανάμεσα στον Ελαφότοπο και το Μονοδένδρι, θα μείνετε σε ρομαντικούς πέτρινους ξενώνες με τζάκι και «σπιτίσια» ατμόσφαιρα. Αν θέλετε μία νότα πολυτέλειας θα μείνετε στο Pirrion Wellness Boutique Hotel για άνετα μοντέρνα δωμάτια με δικό τους τζάκι και πεντανόστιμο, πλούσιο πρωινό, σε έναν μπουφέ αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα. Και, φυσικά, μαγευτική θέα στις καταπράσινες πλαγιές των βουνών.

Βυζίτσα

Κλασσικός σταθμός για τους περισσότερους επισκέπτες που φτάνουν στο Πήλιο κάθε εποχή του χρόνου, η γραφική Βυζίτσα είναι πανέμορφη και τα Χριστούγεννα, γεμάτη πέτρινους, παραδοσιακούς ξενώνες που διαθέτουν φιλόξενα δωμάτια με τζάκι και μία ατμόσφαιρα θαλπωρής να πλανάται γλυκά στον ορίζοντα.

Σημείο συνάντησης στη Βυζίτσα η πλακόστρωτη κεντρική πλατεία (όπως συμβαίνει, άλλωστε, με τα περισσότερα πηλιορείτικα χωριά). Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα τα εκπληκτικά παραδοσιακά καφενεία του χωριού, με τα ωραία χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και τον ελληνικό καφέ στη χόβολη. Αλλά και τις ταβέρνες με τις εκλεκτές τοπικές λιχουδιές και τις όμορφες σάλες με το τζάκι που, συνήθως, καίει σε μία γωνιά.

Η Βυζίτσα μπορεί πραγματικά να γίνει η τέλεια αφετηρία για μία χορταστική, γιορτινή εξερεύνηση στα χωριά του Πηλίου, είτε αυτό που αποζητάτε είναι λίγη απομόνωση στο καταπράσινο βουνό των Κενταύρων είτε θέλετε να πάρετε μία γεύση από την πιο έντονη και κοσμοπολίτικη πλευρά της περιοχής, κάνοντας μία στάση στη Μακρινίτσα, την Πορταριά, τις Μηλίες και τη Ζαγορά. Και, βέβαια, στο Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια όπου, όταν ο καιρός είναι ο σωστός, θα περάσετε αξέχαστες στιγμές πάνω σε παγοπέδιλα ακόμα και αν είστε εντελώς αρχάριοι.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ατμοσφαιρικό από το να τριγυρίζετε στα στενά δρομάκια της Βυζίτσας που λαμποκοπούν κάτω από τα πανέμορφα χριστουγεννιάτικα φωτάκια ή από το να κάθεστε σε στολισμένες αίθουσες παραδοσιακών εστιατορίων με καλό φαγητό, κρασί και παρέα. Σίγουρα εδώ αξίζει να κάνετε και μία στάση στον πολύ φημισμένο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας «Εσπερίδες» για μαρμελάδες και γλυκό αλλά και σε ένα σημείο μαγικό ακριβώς στην έξοδο του χωριού που οδηγεί από τη Βυζίτσα στις Μηλιές. Εκεί, από το χαρακτηριστικό παγκάκι που υπάρχει στο σημείο, θα αντικρύσετε την ωραιότερη θέα του Παγασητικού που έχετε δει ποτέ, σε μία άκρως φωτογραφική στιγμή που θα σας μείνει αξέχαστη.

Ελληνικό

Αν σε μία έντονα τουριστική περίοδο, όπως είναι οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εξακολουθείτε να αποζητάτε λίγη απομόνωση και ηρεμία τότε δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε σε ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και, την ίδια στιγμή, πιο low profile χωριά της ορεινής Αρκαδίας.

Ανάμεσα από τη Στεμνίτσα και την Καρύταινα και αρκετά κοντά στα ιστορικά και εμβληματικά χωριά της Δημητσάνας και της Βυτίνας, θα συναντήσετε τον κουκλίστικο οικισμό του Ελληνικού που μοιάζει βγαλμένος από σκηνικό ταινίας. Γεμάτο πέτρινα αρχοντικά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια το Ελληνικό βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων και προσφέρεται για ειδυλλιακούς γραφικούς περιπάτους μέσα στη φύση όλες τις εποχές του χρόνου, για χαλαρή συναναστροφή με τους ντόπιους στα μικρά καφενεδάκια και για ημέρες απόλυτης χαλάρωσης και ησυχίας.

Σήμα κατατεθέν του χωριού το σχολείο που χρονολογείται πίσω στο 1932, όπως και ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Προφήτη Ηλία. Mία ανάσα μακριά, το φαράγγι του Λούσιου όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγευτικές πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε αρχάριους που θέλουν να πάρουν απλά μία γεύση από το hiking στην καρδιά της φύσης, όσο και για τους έμπειρους που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την πεζοπορία.

Εδώ μην περιμένετε γεύματα σε εστιατόρια με πολύ κόσμο και ειδικά διαμορφωμένα γιορτινά μενού, ούτε μπαράκια με κοσμοσυρροή και δυνατή μουσική. Αλλά θα έχετε πάντα την ευκαιρία να ταξιδέψετε μέχρι την Αρχαία Γόρτυνα για να δείτε τα θεμέλια του ιερού του Ασκληπιού ή για να τολμήσετε μία βουτιά στα ξακουστά ιαματικά λουτρά της περιοχής, τα οποία μπορούν στις μέρες μας να φιλοξενήσουν μέχρι και 30 ασθενείς.

Αν θέλετε να μείνετε σε πέτρινα δωμάτια με τζάκι (κάποια έχουν και υδρομασάζ) ρίξτε μία ματιά στον ξενώνα Elafos Spa Hotel ή στο Gortys Guesthouse, ενώ για τα καλύτερα μαγειρευτά θα πάτε στην ταβέρνα Γεωργαντάς, ακριβώς στην καρδιά του χωριού. Κι αν έχετε όρεξη για λίγο παραπάνω γιορτινό κοσμοπολιτισμό τότε δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε για τα πανέμορφα γύρω χωριά που σφύζουν από ζωή και κόσμο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Στο εντυπωσιακό υψόμετρο των 1200 μέτρων, στο όρος Καϊμακτσαλάν, ένα χωριό με πολύ ξεχωριστή ιστορία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Kαϊμακτσαλάν, εκεί όπου, μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια, επισκέπτες από κάθε γωνιά της Μακεδονίας κάνουν στάση για ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στα exreme sports ή στη χαλάρωση δίπλα σε ένα ατμοσφαιρικό τζάκι. Η ιστορία του χωριού φορτισμένη πάντα με τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος, αφού το χωριό είχε εγκαταλειφθεί πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μετά από μία σειρά σεισμικών δονήσεων που έκριναν το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων κτηρίων και των σπιτιών ακατάλληλα. Τότε οι, έτσι κι αλλιώς, λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι προχώρησαν νοτιοανατολικά και ίδρυσαν σε υψόμετρο 750 μέτρων τον νέο Άγιο Αθανάσιο, που έγινε μέσα στα χρόνια το καινούργιο τους σπιτικό.

Ωστόσο η γραφικότητα και η ομορφιά του Παλαιού Άγιου Αθανάσιου συνέχισε να αποτελεί πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες και έτσι, περίπου 10 χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο «Παραδοσιακό Οικισμό». Αυτή η απόφαση έδωσε νέα πνοή στο εγκαταλελειμμένο χωριό, με σημαντικές αναπαλαιώσεις πανέμορφων κτηρίων, πολλά από τα οποία μετατράπηκαν σε ξενώνες, αλλά και την κατασκευή νέων κατοικιών που ακολούθησαν πιστά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου.

Τα Χριστούγεννα αυτός ο γραφικός οικισμός μοιάζει ακόμα πιο ειδυλλιακός και παραμυθένιος. Ολόκληρο το χωριό ανάβει τα πιο λαμπερά φωτάκια του και φοράει τα καλά του, με την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία να συγκεντρώσει πάντα τον περισσότερο κόσμο στα όμορφα εστιατόρια και καφέ.

Σταθείτε για λίγο στη χαρακτηριστική κρήνη που δεσπόζει στην πλατεία και ξεκινήστε τη βόλτα σας από το πέτρινο, παλιό σχολείο περπατώντας στα στενά σοκάκια μέχρι να φτάσετε στην άλλη άκρη του χωριού και στην εκκλησία της Αναλήψεως που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Από το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τη Βεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά.

Φυσικά, τις ημέρες των γιορτών θα έχετε και την τέλεια ευκαιρία να ανακαλύψετε κα το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν και να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στο σκι ή το snowboard. Ή απλά για να αράξετε στο ξύλινο, στολισμένο σαλέ με ένα ζεστό ρόφημα, χαζεύοντας τον κόσμο στις χιονισμένες πίστες.

Για πολύ καλό, τοπικό φαγητό πιάστε τραπέζι στο Καταφύγιο, στις παρυφές του χωριού. για φανταστικό χοιρινό με δαμάσκηνα στη γάστρα ή στην ταβέρνα ο Πέτρος για σπιτικές πίτες και πολύ ωραίο κυνήγι. Πολύ νόστιμα πιάτα, βασισμένα σε ντόπιες συνταγές, θα βρείτε και στην Καλύβα στο κέντρο του οικισμού.

Ο ρομαντικός και άκρος ατμοσφαιρικός Άγιος Αθανάσιος απέχει περίπου 580 χιλιόμετρα από την Αθήνα και περίπου 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Καλαρρύτες

Σε μία συγκλονιστική τοποθεσία, στις πλαγιές των βόρειων Τζουμέρκων, θα συναντήσετε το χωριό Καλαρρύτες να ξεχωρίζει με τα πέτρινα σοκάκια του και τα πέτρινα κτίσματα του σε υψόμετρο 1.120 μέτρων πάνω από μία απότομη χαράδρα μέσα στην οποία κυλούν τα νερά του Καλαρρύτικου ποταμού. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη χαράδρα χωρίζει τον οικισμό Καλαρρύτες από το διπλανό χωριό, το εξίσου γραφικό Συρράκο, στο μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας μία μαγευτική διαδρομή μέσα από την ανέγγιχτη, άγρια φύση των Τζουμέρκων.

Το μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά ξεκινά από τους Καλαρρύτες και κατηφορίζει στη χαράδρα, φτάνοντας από τα 1.120 μέτρα στα 900 μέτρα υψόμετρο. Και στη συνέχεια ανηφορίζει πάλι για να καταλήξει στο Συρράκο, στα 1.200 μέτρα. Μία διαδρομή που αν αντέξετε να κάνετε θα σας μείνει αξέχαστη για όλη σας τη ζωή.

Η παρθένα φύση είναι χωρίς αμφιβολία το πρωταγωνιστικό στοιχείο στους Καλαρρύτες, με τους εκπληκτικούς ορεινούς όγκους της Νότιας Πίνδου να υψώνονται πάνω από το χωριό. Σίγουρα, όμως, θα εντυπωσιαστείτε και από τα υπέροχα αρχοντικά, δείγματα της εξαιρετικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Όλα τα σπίτια του οικισμού είναι πέτρινα και η σκεπή τους είναι φτιαγμένη από σχιστόλιθο, μία τεχνική που στα Τζουμέρκα θα τη συναντήσετε μόνο στους Καλαρρύτες και το Συρράκο, είναι όμως πιο συνηθισμένη στα Ζαγοροχώρια. Έξι χιλιόμετρα πριν φθάσετε στους Καλαρρύτες, αξίζει να κάνετε μια στάση στην Μονή Κηπίνας, η οποία είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου και απότομου βράχου. Το θέαμά της εντυπωσιακό.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί πέτρινοι ξενώνες, μέσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που τα Χριστούγεννα, με το έλατο πλάι στο τζάκι, παίρνουν μία ακόμα πιο γοητευτική όψη. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά για δωμάτια στο ξενώνα του Ναπολέων Ζαγκλή, μέσα στον οποία λειτουργεί και παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει από καφέ και χειροποίητα γλυκά μέχρι μεζέδες και πεντανόστιμα μαγειρευτά.

Οι Καλαρρύτες απέχουν περίπου 435 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 83 χιλιόμετρα από την Άρτα.

Πηγή: travel.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μητσοτάκης ΔΕΘ
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση
Τι σημείωσε για την εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο μήνυμά του μέσα από από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση.
Η ανασκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τι σημειώνει για την εκπαίδευση