Έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα από τον Νοέμβρη
Αυξήσεις στο 30% - Τι συμβαίνει με τα τιμολόγια ρεύματος

Έρχονται αυξήσεις τον Νοέμβρη στο ρεύμα έως και 30%, καθώς οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν σημαντικές αναπροσαρμογές «προς τα πάνω» στα νέα τιμολόγια για τον επόμενο μήνα.

Τα νέα τιμολόγια αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα και σύμφωνα με την «Καθημερινή» σχεδόν το σύνολο των παρόχων προεξοφλούσε αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν ακόμη και το 30%!

«Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες εταιρείες χετζάρουν δεν μπορούν να κοστολογήσουν τη μεγαβατώρα κάτω από τα 200 ευρώ», δηλώνει στην «Κ» εκπρόσωπος του κλάδου, επισημαίνοντας επίσης και το αυξημένο ρίσκο λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως γράφει η ημερήσια εφημερίδα, οι όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα έχουν μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αφού παραμένουν σε ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις.

Έρχονται τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στο τέλος Δεκεμβρίου τελειώνουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που είναι σε ισχύ από πέρσι, και έρχονται νέες επιδοτήσεις αλλά προς συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι νέες επιδοτήσεις θα αφορούν πολύτεκνους, διευρυμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών καθώς και ανθρώπους που χρησιμοποιούν το ρεύμα ως μέσω θέρμανσης με βάσει τα εισοδηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης. Οι ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα στήριξης στο ρεύμα αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Στο εξής, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος στον καταναλωτή μέσα στον Νοέμβριο και μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει ο καταναλωτής να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι το νέο τιμολόγιο.

Τα τιμολόγια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, και κάθε ένα θα έχει διαφορετικό χρώμα.

Μπλε τιμολόγια: Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Πρόκειται για τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Πράσινα τιμολόγια: Κυμαινόμενα τιμολόγια. Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

Πορτοκαλί τιμολόγια: Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βιασμός
Η σχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με καθηγητική και διευθυντική βία
Φταίει η κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα, η κρίση, η πανδημία ο σύγχρονος πολιτισμός και η τραπ μουσική ή όλα αυτά μαζί;
Η σχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με καθηγητική και διευθυντική βία