Αναδρομικά για 700.000 συνταξιούχους: Πώς το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ ξεκλειδώνει ποσά έως 12.000 ευρώ

Κοινωνία 0

Ανησυχητική έρευνα - Πώς συνδέεται το κόκκινο κρέας με το διαβήτη τύπου 2

bodino-kreas
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τρώτε κόκκινο κρέας; - Ίσως κινδυνεύετε να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, όπως καταδεικνύει έρευνα με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Ο κίνδυνος εντοπίζεται ακόμα και σε ανθρώπους που καταναλώνουν μόλις δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και αυξάνεται με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. «Αυτό ισχύει τόσο για το επεξεργασμένο όσο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας», δηλώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Ξιάο Γκου.

Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως και αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η νόσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 216.695 συμμετέχοντες. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για συνολικό διάστημα έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, αλλά και με γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετιζόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες, θεωρούμε ότι ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας, Βάλτερ Βίλετ.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, εκτός από τα οφέλη για την υγεία, θα βοηθούσε και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και θα είχε και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία