Ψητό κρέας
Τι αποκαλύπτει μία νέα έρευνα για τους κατοίκους του Μυλοποτάμου

Στο Ρέθυμνο Κρήτης, υπάρχουν τα χωριά του Μυλοποτάμου, όπου υπάρχουν ξεχωριστά φαγητά για να δοκιμάσει κανείς και η φήμη ότι τα φαγητά αυτά προσφέρουν μακροζωία.

Η διατροφή των Μυλοποταμιτών είναι γεμάτη στα ζωικά λιπαρά. Σε βαθμό που ο επισκέπτης θα μπορούσε να αναρωτηθεί πώς γίνεται οι άνθρωποι αυτοί να μακροημερεύουν.

Η κρητική διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο εκατοντάδων επιστημονικών ερευνών. Τα αποτελέσματα την παρουσιάζουν ως υποδειγματική για την υγεία και τη μακροζωία, χάρη κυρίως στην ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει το παρθένο ελαιόλαδο. Ως γνωστόν στην Κρήτη καταναλώνεται εν αφθονία ωμό και όσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες λαμβάνει ένας οργανισμός τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα (κακή χοληστερίνη), που είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης έχει χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι άνδρες του νησιού έχουν 3-5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αυποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ.

Στα Ανώγεια, στα Ζωνιανά τα Λιβάδια και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής οι ντόπιοι έχουν επίσης καλή υγεία και είθισται να ζουν πολλά χρόνια. Το φαινόμενο δεν συμβαδίζει με τις επιστημονικές έρευνες που διενεργούνταν επί σειρά ετών, σχετίζοντας την καρδιακή υγεία με τη διατροφή.

Έως και το Μάιο του 2017 μια νέα μελέτη Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων απέδειξε ότι η μακροζωία των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής οφείλεται σε ένα μοναδικό χάρισμα.

Στην εν λόγω έρευνα αναλύθηκε πλήρως το γονιδίωμα 250 κατοίκων της περιοχής και τα ευρήματα εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους μελετητές.

Ανακαλύφθηκε μια νέα παραλλαγή γονιδίου (rs145556679), άγνωστη έως τότε, που έχει προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά. Χάρη σε αυτό το γονίδιο, ένας άνθρωπος έχει εκ φύσεως χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Με αυτόν τον γενετικό τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη κι αν δεν κάνει ιδιαίτερα υγιεινή διατροφή.

Η εν λόγω παραλλαγή αυτού του γονιδίου πιθανότατα είναι μοναδική στον πληθυσμό του Μυλοπόταμου. Μέχρι σήμερα, οι γενετικές αναλύσεις σε χιλιάδες Ευρωπαίους έχουν φέρει στο φως ένα μόνο αντίγραφο του συγκεκριμένου γονιδίου σε έναν μοναδικό άνθρωπο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας!

Η μελέτη αυτή αποτέλεσε συνέχεια της έρευνας MANOLIS που είχε γίνει στα γονίδια κατοίκων των Ανωγείων και των γύρω ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη, με δείγμα από 3.200 ανθρώπους. Όπως είχε προκύψει από το πρώτο μέρος της έρευνας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πολύ συχνή μια καλή μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από ό,τι σε άλλους Ευρωπαίους) η οποία μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα.

Αν βρεθείς στους πρόποδες του Ψηλορείτη, δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις σε περίπτωση που πληρώσεις σε χοληστερίνη το τίμημα της νοστιμιάς των τοπικών εδεσμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ