Ψέματα
Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν λέει την αλήθεια.

Η αλήθεια μπορεί πολλές φορές να μοιάζει άβολη. Τότε οι άνθρωποι καταλήγουν να μην επικοινωνούν ειλικρινά και να κρύβουν πράγματα.

Μπορεί να προσπαθούν να αποφύγουν ορισμένα θέματα συζήτησης, να μην αποκαλύπτουν λεπτομέρειες ή πολύ απλά να λένε ξεκάθαρα ψέματα.

Είναι δύσκολο να πει κανείς πότε κάποιος λέει ψέματα, ειδικά εάν αυτός είναι καλός στο να μην αφήνει να φανούν λεπτομέρειες. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι υπάρχουν κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος δεν λέει την αλήθεια.

Τα 9 σημάδια ότι κάποιος σου λέει ψέματα

  • Χειρίζονται τους άλλους
  • Μπορούν να υποκριθούν με επιτυχία
  • Αντιγράφουν συναισθήματα με επιδεξιότητα
  • Είναι προετοιμασμένοι για το ψέμα
  • Λένε όσο το δυνατόν λιγότερα
  • Είναι δημιουργικοί
  • Σκέφτονται γρήγορα
  • Έχουν καλή μνήμη
  • Είναι καλοί ακροατές

Χειρίζονται τους άλλους

Όσοι λένε καλά ψέματα δεν αισθάνονται νευρικότητα, όταν γίνονται χειρίζονται τους άλλους. Αντίθετα, είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και δείχνουν να έχουν αυτοπεποίθηση και είναι χαλαροί όταν εκμεταλλεύονται τους άλλους.

Μπορούν να υποκριθούν με επιτυχία

Το ψέμα είναι ένα «παιχνίδι» προβολής μιας συγκεκριμένης εκδοχής του εαυτού στον κόσμο. Οι άνθρωποι που ψεύδονται μπορούν να υποδυθούν με επιτυχία τον ρόλο του ειλικρινούς ανθρώπου.

Αντιγράφουν συναισθήματα με επιδεξιότητα

Είτε εκφράζουν χαρά, έκπληξη, θλίψη ή περιφρόνηση, όσοι μπορούν να λένε ψέματα είναι σε θέση να σηκώσουν το φρύδι, να δείξουν τα δόντια τους ή να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλα σωματική έκφραση για να πείσουν τον συνομιλητή τους. Στόχος τους είναι να κρύψουν τα πραγματικά συναισθήματα τους. Επίσης επειδή είναι εκφραστικοί στον τρόπο που επικοινωνούν οι άλλοι τους θεωρούν συμπαθείς και ειλικρινείς.

Είναι προετοιμασμένοι για το ψέμα

Κάνουν πρόβες και σχεδιάζουν. Μια καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη αφήγηση κάνει ένα ψέμα να φαίνεται φυσικό και απαλλαγμένο από αντιφάσεις.

Λένε όσο το δυνατόν λιγότερα

Όσο πιο πολύ μιλάει ένα άτομο προφέρει όλο τόσο προσφέρει λεπτομέρειες προσφέρει που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το ψέμα. Οι άνθρωποι που λένε ψέματα καλά, μιλούν μόνο όσο χρειάζεται για να πείσουν αλλά όχι περισσότερο.

Είναι δημιουργικοί

Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν ποιες ερωτήσεις θα δεχθούν. Έτσι δημιουργούν μια ρεαλιστική αλλά ψεύτικη εκδοχή της πραγματικότητας, ενώ έχουν την ικανότητα να εφευρίσκουν νέες ιδέες.

Σκέφτονται γρήγορα

Οι άνθρωποι που αργούν πολύ να απαντήσουν ή αρχίζουν να λένε πολλά «εεεε», «αα ναι» κλπ, δεν μπορούν να πείσουν για το ψέμα τους.

Έχουν καλή μνήμη

Όταν οι ειλικρινείς άνθρωποι καλούνται να αφηγηθούν μια ιστορία σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ανασυνθέτουν μια ανάμνηση του τι συνέβη. Ωστόσο, η μνήμη είναι ατελής και εύπλαστη, οπότε η αφήγησή τους συχνά μετατοπίζεται και αλλάζει από τη μία περίπτωση στην άλλη.

Για να αποφύγουν να ακουστούν ανειλικρινείς, οι άνθρωποι που λένε ψέματα ψεύτες αποφεύγουν αυτήν τη στρατηγική της ανασύνθεσης στην αφήγηση ιστοριών. Αντίθετα, εστιάζουν στην επανάληψη της ιστορίας με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται.

Στόχος τους είναι να μην υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των αφηγήσεων. Η μηδενική διαφοροποίηση σημαίνει ότι οι ακροατές δεν αντιλαμβάνονται το ψέμα και δεν έχουν καμία ένδειξη για να το εντοπίσουν.

Είναι καλοί ακροατές

Αντιλαμβάνονται το ακροατήριο τους και μπορούν να αναγνωρίζουν πότε οι συνομιλητές τους θέλουν περισσότερες πληροφορίες, πότε είναι ικανοποιημένοι, πότε αρχίζουν να υποψιάζονται και πότε είναι ασφαλές να αλλάξουν θέμα.

Έχουν μάθει να χρησιμοποιούν την απάτη με επιτυχία για να πετύχουν τους στόχους τους. Αν τα ψέματά τους αποτύγχαναν τότε πιθανότατα θα εγκατέλειπαν την ανειλικρίνεια και θα δοκίμαζαν κάτι άλλο.

Πώς να αποφύγετε να σας λένε ψέματα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποφύγετε να πειστείτε από ψέματα είναι να επαληθεύσετε τους ισχυρισμούς αυτών των ατόμων. Τα ψέματα συχνά συγκρούονται με τα γεγονότα και την πραγματικότητα. Ο έλεγχος των γεγονότων αφήνει σε αυτά τα άτομα μικρό χώρο για να κρυφτούν.

Παράλληλα προσπαθήστε να δώσετε προσοχή στα όσα ισχυρίζονται αντί για τον τρόπο με τον οποίο τα λένε. Τα ψέματα συνήθως αποκαλύπτονται όταν αρχίζουμε να εξετάζουμε με προσοχή τους ισχυρισμούς τους και να κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις για τα σημεία που μας φαίνονται ότι δεν κολλάνε.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα