skilaki
5 χρήσιμες συμβουλές για να φροντίζετε τον σκύλο σας αν είστε πολυάσχολος κηδεμόνας

Σίγουρα για να υιοθετήσατε ένα τετράποδο φιλαράκι θα είστε συνειδητοποιημένος κηδεμόνας και θα θέλετε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για αυτό.

Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι απαιτήσεις και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που μπορεί να έχουμε, μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε και τις υποχρεώσεις μας να εκπληρώσουμε και το σκυλάκι μας να είναι χαρούμενο.

Είναι αρκετά δύσκολο αλλά με λίγη κακή θέληση όλα γίνονται. Δεν χρειάζεται να νιώθετε τόσες τύψεις. Έχετε σώσει μια ψυχή και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό. Σίγουρα εφόσον έχετε εντάξει ένα σκυλάκι στην οικογένειά σας θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε ως ισότιμο μέλος.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του σκύλου, για εσάς και εμάς τους πολυάσχολους κηδεμόνες.

Βασικές ανάγκες

Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες ενός σκύλου; Η βόλτα του, το φαγητό του, το καθαρό νερό και ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον. Επειδή οι ώρες που μένει μόνος του μπορεί να είναι αρκετές, φροντίστε να έχετε δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για το φιλαράκι σας και να έχετε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα, όπως είναι τα παιχνίδια του για να μην βαριέται, μια πάνα για να μπορεί να κάνει την ανάγκη του και εννοείται μπολ με αρκετό φαγητό και νερό. Εννοείται πως δεν πρέπει να ξεχνάτε τον προγραμματισμό επισκέψεων στον/στην κτηνίατρο για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις (μία με δύο φορές το χρόνο ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του), τα εμβόλιά του, την αποπαρασίτωσή του αλλά και το grooming του μια φορά το μήνα περίπου. Μπορείτε να καταγράψετε όλα τα παραπάνω σε μια ατζέντα για να μην ξεχάσετε τίποτα σημαντικό.

Ρουτίνα

Οι σκύλοι είναι ζώα που τους αρέσει η ρουτίνα και το πρόγραμμα οπότε καλό είναι να είστε αρκετά υπεύθυνοι ώστε να το τηρείτε. Δεν λέμε ότι δεν θα τύχουν και τα απρόοπτα αλλά η συνέπεια είναι το κλειδί. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας στο έπακρο για να είστε κι εσείς και ο σκύλος σας χαρούμενοι. Ασκηθείτε μαζί του καθημερινά, τουλάχιστον για 15 με 30 λεπτά, 3 φορές. Ορίστε ένα σταθερό ωράριο που θα πηγαίνετε βόλτα και θα παίζετε με το σκυλάκι σας και θα δείτε ότι θα είστε περισσότερο πειθαρχημένοι και οργανωμένοι.

Pet-sitter

Εάν πρόκειται για μια δύσκολη ημέρα ή περίοδο για εσάς, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο και με καλές κριτικές pet-sitter ώστε να φροντίσει το γούνινο φιλαράκι σας για λίγες ώρες. Είναι προτιμότερο να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω παρά να βαριέται όλη μέρα μέσα στο σπίτι ή να μην πάει τουαλέτα στην ώρα του και να έχει κάποιο ατύχημα που στην ουσία δεν θα φταίει.

Ημερήσιο πάρκο σκύλων

Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές έχουν ανοίξει πάρκα σκύλων στα οποία μπορείτε να αφήσετε το κουτάβι σας σχεδόν όλη μέρα. Εκεί υπάρχουν έμπειρα και υπεύθυνα άτομα που προσέχουν και φροντίζουν όλα τα σκυλιά που βρίσκονται εκεί. Είναι λογικό να ανησυχείτε για την ασφάλεια και την ψυχική υγεία του κουταβιού σας ενώ εσείς βρίσκεστε εκτός σπιτιού, οπότε το ημερήσιο πάρκο σκύλων είναι μια αρκετά καλή και διασκεδαστική ιδέα για τα τετράποδο φιλαράκια σας. Όχι μόνο δεν θα βαριούνται μόνα τους στο σπίτι, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλα σκυλάκια και να κοινωνικοποιηθούν. Επίσης, εάν το κατοικίδιό σας υποφέρει από άγχος του αποχωρισμού, σε ένα πάρκο με άλλα σκυλάκια θα σταματήσει να βιώνει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Η ώρα του παιχνιδιού

Στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά παιχνίδια ικανά να κρατήσουν τους σκύλους απασχολημένους για ώρες. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πνευματική διέγερση είναι τόσο σημαντική όσο και η σωματική άσκηση. Με το να παρέχετε στον σκύλο σας τέτοιου είδους παιχνίδια, θα μπορέσετε να μειώσετε το στρες του, την πλήξη του, την εμφάνιση κάποιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς αλλά και να διατηρήσετε την υγεία του. Επισκεφτείτε το πλησιέστερο pet shop και βρείτε μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών που μπορείτε να επιλέξετε.

Συνοψίζοντας

Η υιοθεσία και η φροντίδα ενός σκύλου είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες ευθύνες που μπορείτε να αναλάβετε γιατί αυτά τα υπέροχα πλάσματα εξαρτώνται πλήρως από εμάς τους ανθρώπους. Εμείς πρέπει να τους παρέχουμε φαγητό και νερό, εμείς πρέπει να τα πηγαίνουμε βόλτα, με εμάς συμβιώνουν και διασκεδάζουν. Τουλάχιστον ας κάνουμε για αυτά ό,τι καλύτερο μπορούμε για να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ευτυχία τους. Σίγουρα, κάποιες φορές μπορεί να είμαστε αρκετά κουρασμένοι για να κάνουμε όλα τα παραπάνω όμως ας σκεφτούμε ότι εκείνα είναι όλη μέρα σπίτι και μας περιμένουν. Με καλή οργάνωση και αρκετή υπομονή θα βρούμε όλοι τα πατήματά μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα