mathites_zografiki
Αύξηση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά

Αυξητική τάση καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας στη διασποράς της εποχικής γρίπης και της λοίμωξης RSV, ενώ ξεκάθαρα σταθερή είναι η κυκλοφορία του SARS-CoV-2.

Το άνοιγμα των σχολείων, πολλαπλασίασε τα κρούσματα ιώσεων και κορονοϊού. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ευπαθείς ομάδες, ειδικά μόλις αλλάξει ο καιρός και έρθει για τα καλά στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας, η οποία αφορά το διάστημα 11 – 17 Σεπτεμβρίου 2023, υπάρχει αύξηση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά.

Η εμφάνισης σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (Severe Acute Respiratory Illness – SARI) ορίζεται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως εισαγωγή στο νοσοκομείο με λοίμωξη αναπνευστικού, ήτοι πυρετό από 38οC και πάνω και βήχα, με έναρξη μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες.

Συγκεκριμένα, κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα, κλινικά δεδομένα απέστειλαν 12 νοσοκομεία του δικτύου και οι εισαγωγές για οποιαδήποτε αιτία ανήλθαν σε 8.653. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 εισαγωγές παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολο του πληθυσμού και αύξηση στον παιδικό πληθυσμό. Τα δεδομένα για τα παιδιατρικά περιστατικά προέρχονται από τα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και από τις Παιδιατρικές Κλινικές των Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ».

Λοιμώξεις του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού με συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό αλλά και κορονοϊός ταλαιπωρούν ήδη πολλά παιδιά, ενώ ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης προτείνει τρία βασικά βήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, που είναι η ποιοτική διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας ότι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. «Πολύ πιθανό στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τα μεταβατικά νοσήματα διπλές επιδημίες, όπως κορονοϊού και γρίπης. Όσον αφορά την εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα δώσει τις οδηγίες κυρίως για ηλικίες 60, 70, 80 ετών, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και παιδιά».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Το δικαστήριο απασχόλησαν τρεις καταγγελίες παιδιών από την δομή του Βόλου - Ξυλοδαρμούς και παιδική εργασία έναντι τροφής και στέγης περιέγραψαν...
Κιβωτός του Κόσμου: «Χτύπησαν παιδί με σανίδες και πέτρες»
Εκλογές
Για μια Ευρώπη της προόδου!
Οι εκλογικές διαδικασίες πάντα έχουν ιστορική βαρύτητα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, στην εξέλιξη κοινωνιών μας, στο μέλλον της χώρας μας.
Για μια Ευρώπη της προόδου!
panellinies ekpaideutikos
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Πανελλήνιες 2024: «Μεγαλύτερος φόρτος σε λιγότερα άτομα γεγονός που υπονομεύει την ομαλή διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων»
Πανελλήνιες 2024: Εκπαιδευτικοί καλούνται να διανύσουν 35 χιλιόμετρα για να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο!
Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»