psoriasis
Εντοπίστηκε ότι η σοβαρότητα της ψωρίασης και η διάρκεια της νόσου, όπως και η παρουσία ψωριασικής αρθρίτιδας, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο δείκτη CFR (στεφανιαία εφεδρεία ροής)

Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της σοβαρής ψωρίασης και της στεφανιαίας νόσου, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Journal of Investigative Dermatology».

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια συστηματική φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 503 ασθενείς με ψωρίαση και χωρίς κλινική καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές αποκάλυψαν υψηλό επιπολασμό στεφανιαίας μικροαγγειακής δυσλειτουργίας σε ποσοστό άνω του 30% των ασυμπτωματικών ασθενών.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στον πιθανό μηχανισμό με τον οποίο η ψωρίαση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες για καρδιαγγειακές παθήσεις στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η συστηματική σκλήρυνση.

Εντοπίστηκε ότι η σοβαρότητα της ψωρίασης και η διάρκεια της νόσου, όπως και η παρουσία ψωριασικής αρθρίτιδας, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο δείκτη CFR (στεφανιαία εφεδρεία ροής), που υποδηλώνει τη στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία. Επιπλέον, οι συμβατικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, δεν συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με μειωμένο CFR σε ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεκτίμησης της φλεγμονής και των παραγόντων που σχετίζονται με την ψωρίαση, κατά την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μια έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία της ψωρίασης θα αποκαθιστούσε την μικροαγγειακή δυσλειτουργία και τελικά θα απέτρεπε τον μελλοντικό κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με αυτήν», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής, Στέφανο Πιασέρικο, γιατρός στη Μονάδα Δερματολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, και προσθέτει: «Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν ότι η στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία αποκαθίσταται μετά από θεραπεία με βιολογικά φάρμακα. Παρ' όλα αυτά απαιτούνται προοπτικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο τα ευρήματα αυτά μεταφράζονται σε μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kinita
Υψηλά ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο σε παιδιά δημοτικού - Συμπτώματα και επιπτώσεις
Μετά την πανδημία, το ποσοστό σοβαρής εξάρτησης από το διαδίκτυο σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ καταγράφηκε και αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας
Υψηλά ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο σε παιδιά δημοτικού - Συμπτώματα και επιπτώσεις
σλοβε
Ο πιο υποτιμημένος προορισμός της Ευρώπης που πρέπει να ανακαλύψεις
Το μικρό της μέγεθος επιτρέπει εύκολες μετακινήσεις και οικονομικότερες διακοπές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς
Ο πιο υποτιμημένος προορισμός της Ευρώπης που πρέπει να ανακαλύψεις
makrozoia
Ζούμε περισσότερο αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά
Όσο περισσότερο ζούμε, τόσο περισσότερους πόρους χρειαζόμαστε — και οι περισσότεροι δεν έχουν αρκετά
Ζούμε περισσότερο αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά
ζαχα
Σοφία Ζαχαράκη από την Καστοριά: Η μόρφωση είναι δύναμη ελευθερίας και προόδου
Η Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε 5 σχολικές μονάδες- Συμμετείχε στα Δ’ Καραβαγγέλια - Ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των τελικών του πανελλήνιου σχολικού...
Σοφία Ζαχαράκη από την Καστοριά: Η μόρφωση είναι δύναμη ελευθερίας και προόδου