δικαστήριο
Οι πρόεδροι των πολυμελών συνθέσεων οφείλουν να παροτρύνουν τους δικαστές που μετέχουν του τμήματος του οποίου έχουν τεθεί επικεφαλής, να μην αμελούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους

Κόκκινη κάρτα σε όσους προέδρους είτε παραλείπουν τη διενέργεια διασκέψεων είτε αυτές γίνονται μέσω sms ή τηλεφωνικά δείχνει ο Άρειος Πάγος. 

Mε κατεπείγουσα επιστολή του- ενόψει και της έναρξης του νέου δικαστικού έτους -προς τους Προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διεύθυνσης των Εφετείων και Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και τους Διευθύνοντες τα λοιπά Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας, τους ζητά να ορίζουν τον χρόνο διενέργειας των διασκέψεων ανά τακτά χρονιά διαστήματα ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων και να απαιτούν την φυσική παρουσία των δικαστών. 

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα οι πρόεδροι των πολυμελών συνθέσεων οφείλουν να παροτρύνουν τους δικαστές που μετέχουν του τμήματος του οποίου έχουν τεθεί επικεφαλής, να μην αμελούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ήτοι τη διάσκεψη των υποθέσεων, που τους ανατέθηκαν καθώς και την σύνταξη των σχεδίων των αποφάσεων.  Παράλληλα, ζητά να ελέγχουν αμελλητί τα σχέδια των αποφάσεων που τους παραδίδουν οι εισηγητές, ώστε να επιταχύνεται η δημοσίευση των αποφάσεων. 

Η παράλειψη της διάσκεψης, όπως αναφέρει στην κατεπείγουσα επιστολή του ο Άρειος Πάγος συνιστά παράβαση των διατάξεων που αφορούν στην απονομή δικαιοσύνης και εντεύθεν σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.

Παράλληλα ο Άρειος Πάγος ξεκαθαρίζει ότι «με παράλειψη της διάσκεψης εξομοιώνεται η συνήθης δυστυχώς παράνομη διαδικασία κατά την οποία η έκδοση της απόφασης λαμβάνει χώρα μετά από προφορική ή τηλεφωνική ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων συνεννόηση του προέδρου με τον εισηγητή, χωρίς την παρουσία και των λοιπών δικαστών της σύνθεσης οι οποίοι ή δεν ενημερώνονται ή ενημερώνονται συνοπτικά εκ των υστέρων χωρίς να αποκτούν την πλήρη εικόνα της υπόθεσης».

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Μαρουσάκης: Επιστρέφει το φθινόπωρο την επόμενη εβδομάδα - Πιθανή κακοκαιρία με ένταση

Εθνικό Θέατρο: Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε τη νέα σεζόν - «Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βαθμοί στα σχολεία
Γυμνάσια - Λύκεια: Αυλαία σήμερα για το Α' τετράμηνο – Ο οδηγός της βαθμολογίας
Βαθμοί Α' τετραμήνου 2026: Πότε βγαίνουν οι έλεγχοι σε Γυμνάσια και Λύκεια – Τι ισχύει για τα μαθήματα χωρίς βαθμολογία και τα κενά εκπαιδευτικών
Γυμνάσια - Λύκεια: Αυλαία σήμερα για το Α' τετράμηνο – Ο οδηγός της βαθμολογίας
Κώστας Βλάσης, υφυπουργός Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Ο νέος «χάρτης» λειτουργίας για τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας
Επαγγελματική εκπαίδευση: Αυτά είναι τα νέα Συμβούλια που θα «δείχνουν» τις ειδικότητες με άμεση αποκατάσταση
Υπουργείο Παιδείας: Ο νέος «χάρτης» λειτουργίας για τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας