Ξεπαγώνουν οι τριετίες: Ποιοι ωφελούνται περισσότερο-9 ερωταπαντήσεις
«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες: Tι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους

Σήμερα πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει το ξεπάγωμα των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 προκειμένου να ψηφιστεί την Παρασκευή, δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αναστολή της εφαρμογής των τριετιών με πράξεις υπουργικού συμβουλίου το 2012 δεν δημιουργεί ζήτημα αναδρομικότητας, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης εξειδικεύοντας το μέτρο του «ξεπαγώματος» που εξήγγειλε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης από τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη:

  • Η ανεργία βαίνει μειούμενη, η οικονομία πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ μείωσης της ανεργίας
  • Η πίεση για εξεύρεση νεών εργαζομένων σε πολλούς κλάδους είναι διαρκώς εντεινόμενη
  • Η πτώση της ανεργίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες
  • Το ξεπάγωμα των τριετιών ήταν προεκλογική δέσμευση, ήταν βούληση, όχι έπεα πτερόεντα

Για την αναδρομικότητα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «οι πράξεις του υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησαν σε αναστολή της εφαρμογής 3ετιών. Ουδέποτε η αναστολή δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας».

Εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Ποιους και πόσους αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών;

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και περίπου 500.000 που καλύπτονται από κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό κ.λπ.).

Η προσμέτρηση του επιδόματος προϋπηρεσίας ξεκινά από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο ή 3ετιες, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.

2. Θα μετρούν οι τριετίες στη μερική απασχόληση;

Η μερική απασχόληση είναι σύστημα τακτοποίησης οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ό,τι ισχύει για την πλήρη ισχύει και για τη μερική.

3. Η προσαύξηση των μισθών με το «ξεπάγωμα» του επιδόματος προϋπηρεσίας αφορά και τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ μα συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου;

Οι ΙΔΑΧ και οι ΙΔΟΧ συμπεριλαμβάνονται, καθώς είναι ιδιωτικού δικαίου. Σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ έχουν ειδικά περιβάλλοντα ούτως ή άλλως, αλλά επί της αρχής οι ΙΔΑΧ και οι ΙΔΟΧ είναι κομμάτι του ιδιωτικού εργατικού δικαίου.

4. Ποιοι εργαζόμενοι ευνοούνται περισσότερο;

Οι αυξήσεις ξεκινούν από 78 ευρώ και φτάνουν έως και 234 ευρώ και θα έρθουν νωρίτερα για τους παλαιούς με σημαντική προϋπηρεσία πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και αργότερα για τους νεότερους μισθωτούς, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του δικαιώματος τους.

Οι πιο ευνοημένοι είναι οι παλιοί εργαζόμενοι πριν το 2012, καθώς με το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα δουν ταχύτερο αυξήσεις στις αποδοχές σε σχέση με τους νέους που θα ξεκινήσουν να χτίζουν το επίδομα προϋπηρεσίας τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Άρα με τη συμπλήρωση της πρώτης τριετίας, δηλαδή το 2027, θα λάβουν το επίδομα. Σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων οι προσαυξήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

5. Πως διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός με τις «παγωμένες» τριετίες έως 31/12/2023;

Οι παγωμένες τριετίες που συνοδεύουν τον  κατώτατο  μισθό ύψους 780 ευρώ μεικτά έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ.

Μένει μόνο να ανακοινωθεί και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται τον Απρίλη του 2024, ώστε τα μέτρα να προσαρμοστούν αναλόγως.

6. Το διάστημα από 14/02/2012-31/12/2023 προσμετράται ως προϋπηρεσία για τους εργαζόμενους;

Το «ξεπάγωμα» των τριετιών δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία για το διάστημα 2012-2023. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τις τριετίες θα ξεκινήσει να μετρά από το 1-1-2024 και η προϋπηρεσία πάνω από μία 10ετία (2012 – 2024) θα χαθεί.

7. Τι γίνεται σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό πάνω από τον κατώτατο μισθό;

Σε περίπτωση που παίρνει μισθό μεγαλύτερο του κατώτατου θα γίνει συμψηφισμός με τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Εάν παίρνει τον κατώτατο, τότε θα αυξηθεί ο μισθός του σύμφωνα με την προϋπηρεσία του από 1.1.2024.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς τους, το διάστημα 2012 -2023, οι οποίες υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα και ο εργοδότης δεν υποχρεούται να δώσει κανένα επίδομα προϋπηρεσίας.

8. Οι εργαζόμενοι που έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας και δεν καλύπτονται από άλλη ενεργή συλλογική σύμβαση εργασίας θα λάβουν επίδομα τριετίας;

Από την αύξηση των μισθών αποκλείονται χιλιάδες εργαζόμενοι που πλέον δεν καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, καθώς είτε δεν υφίσταται οι εργοδοτικοί ή εργατικοί φορείς, είτε δεν υπογράφηκαν νέες συμβάσεις με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αμείβονται με ατομικές συμβάσεις, με αποδοχές μάλιστα μειωμένες μονομερώς κατά την διάρκεια της κρίσης.

Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από ενεργές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουν ατομικές συμβάσεις θα μπορούν να λάβουν τις τριετίες, εφόσον αμείβονται με κατώτατο. Αν οι αποδοχές τους είναι υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό, τότε δεν θα λάβουν κάποια προσαύξηση.

9. Ένας εργαζόμενος που προσλήφθηκε 14.09.2003 με τον κατώτατο μισθό μέχρι 14.02.2012 είχε 8 χρόνια και 5 μήνες προϋπηρεσία. Πότε θα συμπληρώσει την επόμενη τριετία; Ποιες θα είναι οι αποδοχές του;

Από 01.01.2024 που ξεπαγώνουν οι τριετίες ο εργαζόμενος την 01η.08.2024 θα μπορέσει πλέον να συμπληρώσει την 3η τριετία του και θα λάβει μηνιαίο μισθό 1014 ευρώ. Άρα θα λάβει προσαύξηση 10% για την 3η τριετία και συνολική προσαύξηση λόγω τριετιών 234 ευρώ (780 ευρώ +30%).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα