πλημύρες

Σοβαρός κίνδυνος προκύπτει από τα λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή που έχει πλημμυρίσει, επισημαίνει ο μικροβιολόγος Π. Αποστολακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

«Μαζί με τα νερά που κατεβαίνουν, κατεβαίνουν και μολυσμένα ύδατα από νεκρά ζώα, από χημικά που ενδεχομένως να ήταν αποθηκευμένα, και σε κάθε περίπτωση ακόμα και το νερό της ύδρευσης δεν θα είναι πόσιμο» επισημαίνει ο κ. Αποστολακόπουλος.

«Επίσης η έλλειψη αποχέτευσης θα διοχετεύσει το νερό των οικιακών βόθρων στο περιβάλλον με μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο επιδημιών», συνεχίζει.

«Το να φας ακόμα και ένα μαρούλι από αυτές τις περιοχές, δυνητικά είναι επικίνδυνο», καταλήγει

Παράλληλα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην ΕΡΤ για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες... Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», ανέφερε αρχικά.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρομποτικη
Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας: Η φοιτητική ομάδα Hyperion Robotics διακρίθηκε σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 30 ομάδες από όλο των κόσμο καθώς και 94 ομάδες που διαγωνίστηκαν για το κύπελο της Γαλλίας.
Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας: Η φοιτητική ομάδα Hyperion Robotics διακρίθηκε σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής
τν ιεπ
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: «Sold out» μέσα σε 4 ώρες οι 750 θέσεις για τις ημερίδες του ΙΕΠ! - Θα μεταδοθούν ζωντανά
Η πρώτη ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά σήμερα το απόγευμα και ώρα 17:00-19:00
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: «Sold out» μέσα σε 4 ώρες οι 750 θέσεις για τις ημερίδες του ΙΕΠ! - Θα μεταδοθούν ζωντανά