γατάκια
Κάθε γατογονέας γνωρίζει αυτή την αξιολάτρευτη συνήθεια των οικόσιτων αιλουροειδών

Κάποιοι ανυπομονούν για την ώρα που η γάτα τους θα τους κάνει “πατουσάκια” ή θα “πλάσει κουλουράκια”, ενώ άλλοι τρομοκρατούνται στην ιδέα των νυχιών της γάτας τους πάνω στο δέρμα τους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνήθεια των αγαπημένων μας κατοικιδίων, που προκαλεί διάφορα ερωτήματα. Γιατί η γάτα μας κάνει πατουσάκια; Τι νιώθει όταν “πλάθει” την κουβέρτα ή το μαξιλάρι, και τι σημαίνει όταν το κάνει πάνω σας;

Τι είναι τα «πατουσάκια»;

Τα πατουσάκια είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά για τα μωρά γατάκια που συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση. Οι γάτες μπορεί να πλάθουν ρυθμικά με τα ποδαράκια τους να βυθίζονται εναλλάξ μέσα σε κουβέρτες ή μαξιλάρια, καθώς και στο στήθος, στο στομάχι, στα χέρια ή στα πόδια των ανθρώπων τους. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά. Πολλοί γατόφιλοι ερμηνεύουν τα πατουσάκια ως σημάδι τρυφερότητας και συναισθηματικής σύνδεσης. Είναι πιθανό πως έχουν κάποιο δίκιο, καθώς πρόκειται για μια συμπεριφορά που πηγάζει από τη σχέση που έχει η μαμά γάτα με τα μωρά της.

Οι γάτες είναι σίγουρα παρεξηγημένα ζώα, αφού συχνά χαρακτηρίζονται ως αδιάφορες και εντελώς ανεξάρτητες. Στην πραγματικότητα έχουν απλώς έναν διαφορετικό τρόπο να σχετίζονται. Δηλαδή, έχουν ανάγκη τόσο την κοινωνικότητα, όσο και την ανεξαρτησία, ανάλογα με τη στιγμή. Το τι έχουν ανάγκη και τι επιδιώκουν οι γάτες ανά πάσα στιγμή, εξαρτάται από τις εμπειρίες της και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Μελέτες σχετικά με τη γατίσια συμπεριφορά μας δείχνουν ότι οι γάτες αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους. Είναι πιθανό τα πατουσάκια να αποτελούν μια ιδιαίτερη συμπεριφορά κοινωνικοποίησης την οποία οι γάτες έχουν μεταφέρει και στη σχέση τους με τους ανθρώπους τους. Πολλές γάτες γουργουρίζουν όταν κάνουν πατουσάκια, και αφοσιώνονται πλήρως σ’ αυτή τους την πράξη. Μπορεί να βγάζουν έξω τα νύχια τους όταν πλάθουν, ή να τα κρατάνε μέσα. Συνήθως κάνουν πατουσάκια στην αγαπημένη τους κουβέρτα ή παιχνίδι, στους ανθρώπους που αγαπούν, αλλά και στα υπόλοιπα κατοικίδια της οικογένειας.

Γιατί «πλάθουν» οι γάτες;

Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους πλάθουν οι γάτες, και είναι πιθανό αυτή η συμπεριφορά να εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς ανάλογα με την ηλικία, το περιβάλλον, και το πλαίσιο στο οποίο ζει το ζώο. Πρόκειται για μία από τις πρώτες συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα γατάκια ως νεογέννητα. Πλάθουν την κοιλιά της μαμάς τους για να προκαλέσουν το γάλα να κατέβει για να θηλάσουν. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή της γάτας και εκφράζεται στους ανθρώπους-κηδεμόνες με τους οποίους η γάτα έχει αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα πατουσάκια να συνδέονται με την αίσθηση της ευημερίας και της ευτυχίας στις γάτες. Μπορεί να πλάθουν κουλουράκια επειδή νιώθουν ασφαλείς και χαρούμενες, ή να το κάνουν για να αποβάλουν το στρες.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ενδέχεται να κάνουν οι γάτες πατουσάκια, είναι το μαρκάρισμα μιας επιφάνειας, ενός ανθρώπου ή ζώου με τη μυρωδιά τους. Οι αδένες που βρίσκονται στις πατούσες τους απελευθερώνουν φερομόνες απαραίτητες για το μαρκάρισμα της περιοχής τους και την επικοινωνία τους με άλλα ζώα. Οι γάτες εκλύουν φερομόνες όταν ξύνονται στα δέντρα ή στα ονυχοδρόμιά τους και όταν κάνουν πατουσάκια. Οι άλλες γάτες μπορούν να αντιληφθούν την οσμή των φερομονών, ενώ οι άνθρωποι όχι.

Ακόμα, τα πατουσάκια μπορεί να συνδέονται με την κατασκευή “φωλιάς” για να ξαπλώσουν, με την ανάγκη για τέντωμα των ποδιών και των νυχιών, ή με τον οίστρο στον οποίο βρίσκονται θηλυκές γάτες.

Είναι φυσιολογική συμπεριφορά;

Τα πατουσάκια είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά, σημαντική για την υγεία και την ευζωία της γάτας. Γενικά δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, εκτός από την περίπτωση που η γάτα σας τραβήξει κάποια κλωστή και χαλάσει κάποιο ρούχο ή κουβέρτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την τιμωρήσετε για κάτι τέτοιο, ούτε να τη σταματήσετε απότομα. Ιδανικά, αντικαταστήστε το αντικείμενο στο οποίο τα κάνει, περνώντας το προσεκτικά κάτω απ’ τις πατούσες της. Μπορείτε, επίσης, να διαλέξετε μια κουβέρτα ειδική για πατουσάκια και να την προσφέρετε στη γατούλα σας ελπίζοντας ότι θα τη συνηθίσει και θα την προτιμάει.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γάτες ενδέχεται να αλλάξουν ξαφνικά το πώς κάνουν πατουσάκια: μπορεί να ξεκινήσουν να νιαουρίζουν με τρόπο ασυνήθιστο ή να παρουσιάσουν επιθετικότητα. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας για να καταλάβετε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όταν αλλάζει κάτι στη συμπεριφορά της, μη διστάζετε να ζητάτε τη γνώμη του/της κτηνιάτρου σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος ανησυχίας.

Ευχόμαστε να απολαμβάνετε κάθε τρυφερή στιγμή με το αγαπημένο σας κατοικίδιο!

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά