smart watch
Τι μπορεί να προκαλέσει το λουράκι του "έξυπνου ρολογιού", σύμφωνα με έρευνα - Πόσα βακτήρια έχει το πλαστικό

Εάν φοράτε fitness trackers, ή αλλιώς smart watch, ή αλλιώς έξυπνο ρολόι, μάθετε ότι μια νέα μελέτη αποκάλυψε το πρόβλημα που υπάρχει στο λουράκι του.

Έχει πολλά οφέλη ένα έξυπνο ρολόι, αφού βασίζεται σε λειτουργίες ύπνου και ευεξίας, που δίνουν συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Αλλά μία νέα μελέτη βρήκε ότι μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σας με αυτόν τον τρόπο.

Τι έδειξε η μελέτη για το έξυπνο ρολόι

Η ερευνητική ομάδα, από το Florida Atlantic University, εξέτασε για τα δυνητικά παθογόνα είδη Σταφυλόκοκκο (Staphylococcus), Enterobacteria (όπως το Escherichia coli) και Ψευδομονάδα (Pseudomonas), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, υπήρχαν παραλλαγές στον τύπο του ρολογιού που χρησιμοποιήθηκε: τα ελαστικά και πλαστικά λουράκια  είχαν τα περισσότερα βακτήρια πάνω τους, ενώ τα μεταλλικά, ειδικά ο χρυσός και το ασήμι, ήταν απαλλαγμένα από βακτήρια.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advances in Infectious Diseases, βρήκε ότι το 95% των περικάρπιων στα έξυπνα ρολόγια που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια ικανά να προκαλέσουν ασθένειες.

«Τα πλαστικά και τα ελαστικά βραχιολάκια μπορεί να παρέχουν το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς οι πορώδεις επιφάνειές τους προσελκύουν και αποικίζονται από βακτήρια», λέει ο βιολογικός επιστήμονας Nwadiuto Esiobu από το Florida Atlantic University.

Τι προκαλούν τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω σε ένα έξυπνο ρολόι

Ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι τα ρολόγια χειρός μπορεί να είναι πιθανές πηγές μόλυνσης σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, λίγες έρευνες έχουν βρει τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά υλικά φιλοξενούν μικρόβια.

Τα βακτήρια που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι από τα πιο συχνά που βρίσκονται στο σώμα και στο περιβάλλον. Σε σωστές (ή λάθος) συνθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως αποστήματα, πνευμονία και σαλμονέλα. Μάλιστα όσοι γυμνάζονται και φορούν αυτά τα ρολόγια είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σταφυλοκοκκικών βακτηρίων.

Το πρόβλημα είναι στις συνήθειες υγιεινής: ενώ τα ρολόγια και άλλα φορητά gadgets φοριούνται πολλές ώρες ή όλη την ημέρα στο χέρι μας, σπάνια σκεφτόμαστε να τα καθαρίσουμε.

«Η ποσότητα και η ταξινόμηση των βακτηρίων που βρήκαμε στα βραχιολάκια δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για τακτικό καθαρισμό», λέει ο Esiobu. «Ακόμη και σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς, αυτά τα παθογόνα είναι σημαντικά για την υγεία».

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης μερικές διαφορετικές καθαριστικές ουσίες για να δουν ποια ήταν η πιο αποτελεσματική: ένα απολυμαντικό σπρέι, ένα μείγμα αιθανόλης 70% (του είδους που χρησιμοποιείται συχνά στα νοσοκομεία) και μηλόξυδο, ένα πιο φυσικό μείγμα.

Όσον αφορά την εκτόξευση βακτηρίων, το μείγμα σπρέι και αιθανόλης σκότωσε το 99,9% των βακτηρίων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σε όλα τα υλικά, το μηλόξυδο δεν ήταν τόσο ισχυρό ενάντια σε όλους τους τύπους βακτηρίων και χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να δράσει.

«Άλλες πιθανές μορφές βακτηριακής μετάδοσης και διευκόλυνσης της μόλυνσης, όπως τα ακουστικά ή τα κινητά τηλέφωνα, θα πρέπει να μελετηθούν παρομοίως», λέει ο Esiobu.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βιασμός
Η σχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με καθηγητική και διευθυντική βία
Φταίει η κοινωνία, το εκπαιδευτικό σύστημα, η κρίση, η πανδημία ο σύγχρονος πολιτισμός και η τραπ μουσική ή όλα αυτά μαζί;
Η σχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με καθηγητική και διευθυντική βία