smart watch
Τι μπορεί να προκαλέσει το λουράκι του "έξυπνου ρολογιού", σύμφωνα με έρευνα - Πόσα βακτήρια έχει το πλαστικό

Εάν φοράτε fitness trackers, ή αλλιώς smart watch, ή αλλιώς έξυπνο ρολόι, μάθετε ότι μια νέα μελέτη αποκάλυψε το πρόβλημα που υπάρχει στο λουράκι του.

Έχει πολλά οφέλη ένα έξυπνο ρολόι, αφού βασίζεται σε λειτουργίες ύπνου και ευεξίας, που δίνουν συμβουλές για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Αλλά μία νέα μελέτη βρήκε ότι μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σας με αυτόν τον τρόπο.

Τι έδειξε η μελέτη για το έξυπνο ρολόι

Η ερευνητική ομάδα, από το Florida Atlantic University, εξέτασε για τα δυνητικά παθογόνα είδη Σταφυλόκοκκο (Staphylococcus), Enterobacteria (όπως το Escherichia coli) και Ψευδομονάδα (Pseudomonas), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις υπό ορισμένες συνθήκες. Ωστόσο, υπήρχαν παραλλαγές στον τύπο του ρολογιού που χρησιμοποιήθηκε: τα ελαστικά και πλαστικά λουράκια  είχαν τα περισσότερα βακτήρια πάνω τους, ενώ τα μεταλλικά, ειδικά ο χρυσός και το ασήμι, ήταν απαλλαγμένα από βακτήρια.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advances in Infectious Diseases, βρήκε ότι το 95% των περικάρπιων στα έξυπνα ρολόγια που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια ικανά να προκαλέσουν ασθένειες.

«Τα πλαστικά και τα ελαστικά βραχιολάκια μπορεί να παρέχουν το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς οι πορώδεις επιφάνειές τους προσελκύουν και αποικίζονται από βακτήρια», λέει ο βιολογικός επιστήμονας Nwadiuto Esiobu από το Florida Atlantic University.

Τι προκαλούν τα βακτήρια που βρίσκονται πάνω σε ένα έξυπνο ρολόι

Ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι τα ρολόγια χειρός μπορεί να είναι πιθανές πηγές μόλυνσης σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, λίγες έρευνες έχουν βρει τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο διαφορετικά υλικά φιλοξενούν μικρόβια.

Τα βακτήρια που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη είναι από τα πιο συχνά που βρίσκονται στο σώμα και στο περιβάλλον. Σε σωστές (ή λάθος) συνθήκες, μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως αποστήματα, πνευμονία και σαλμονέλα. Μάλιστα όσοι γυμνάζονται και φορούν αυτά τα ρολόγια είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σταφυλοκοκκικών βακτηρίων.

Το πρόβλημα είναι στις συνήθειες υγιεινής: ενώ τα ρολόγια και άλλα φορητά gadgets φοριούνται πολλές ώρες ή όλη την ημέρα στο χέρι μας, σπάνια σκεφτόμαστε να τα καθαρίσουμε.

«Η ποσότητα και η ταξινόμηση των βακτηρίων που βρήκαμε στα βραχιολάκια δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για τακτικό καθαρισμό», λέει ο Esiobu. «Ακόμη και σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς, αυτά τα παθογόνα είναι σημαντικά για την υγεία».

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης μερικές διαφορετικές καθαριστικές ουσίες για να δουν ποια ήταν η πιο αποτελεσματική: ένα απολυμαντικό σπρέι, ένα μείγμα αιθανόλης 70% (του είδους που χρησιμοποιείται συχνά στα νοσοκομεία) και μηλόξυδο, ένα πιο φυσικό μείγμα.

Όσον αφορά την εκτόξευση βακτηρίων, το μείγμα σπρέι και αιθανόλης σκότωσε το 99,9% των βακτηρίων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σε όλα τα υλικά, το μηλόξυδο δεν ήταν τόσο ισχυρό ενάντια σε όλους τους τύπους βακτηρίων και χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να δράσει.

«Άλλες πιθανές μορφές βακτηριακής μετάδοσης και διευκόλυνσης της μόλυνσης, όπως τα ακουστικά ή τα κινητά τηλέφωνα, θα πρέπει να μελετηθούν παρομοίως», λέει ο Esiobu.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοινωνικο
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία
Το πρόγραμμα του ΚΚΤ περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2026–2032, οι οποίες αναμένεται να ωφελήσουν άμεσα...
Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: 10+2 εθνικές δράσεις για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία
Παύλος Μαρινάκης
Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»
Νέα γραμμή για τα πανεπιστήμια με παράλληλη ενεργοποίηση ποινικών και εσωτερικών διαδικασιών σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς
Μαρινάκης για ΑΕΙ: «Έφυγε η ανοχή στην ανομία – Έρχονται πειθαρχικές κυρώσεις»
ζαχαρακη
Ζαχαράκη: Νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους των σχολείων με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ
Το νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους θα πρέπει να αξιοποιήσει συγκριτικά στοιχεία και διεθνείς πρακτικές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ
Ζαχαράκη: Νέο μοντέλο υπολογισμού κόστους των σχολείων με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ
Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση τριετούς απόσπασης στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.
Πρόσκληση απόσπασης εκπαιδευτικών στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση τριετούς απόσπασης στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.