Thumbnail
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες για τη συσχέτιση της εκσπερμάτισης με τον καρκίνο του προστάτη - Πώς θα μπορούσε να εξηγείται η συσχέτιση αυτή

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες κακοήθεις νόσους στους άνδρες, καθώς ένας στους οκτώ θα τον αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πόσο πιθανό είναι όμως να επηρεάζονται οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου από τη συχνότητα των ερωτικών επαφών;

Όπως εξηγεί ο ουρολόγος Dr. Bradley Gill, αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, οι επιδράσεις του σεξ στην υγεία του προστάτη εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Εν τούτοις, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 έδειξε πως οι άνδρες που εκσπερματώνουν τουλάχιστον 21 φορές τον μήνα έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους εκσπερματώνουν 4-7 φορές μηνιαίως.

Στη μελέτη είχαν συμμετάσχει σχεδόν 32.000 άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότητα των εκσπερματώσεών τους επί δύο δεκαετίες.

Τα ευρήματα αυτά ενίσχυσαν εκείνα προγενέστερης μελέτης που είχε καταλήξει σε παραπλήσια συμπεράσματα.

Πώς εξηγείται η συσχέτιση

Παλαιότερα, οι ειδικοί νόμιζαν ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερος στους άνδρες που έκαναν συχνά σεξ, επειδή αυτό διεγείρει την ορμονική παραγωγή στον οργανισμό τους. Πολυάριθμες μελέτες, όμως, κατέρριψαν αυτή τη θεωρία.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που αποτελεί τμήμα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η αναπαραγωγική οδός με την ουροποιητική. Ο ρόλος του είναι να παράγει ένα υγρό (ονομάζεται προστατικό υγρό), που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτωση. Το υγρό αυτό αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει την επιβίωση των σπερματοζωαρίων.

Η επικρατούσα θεωρία πλέον είναι ότι ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος του προστάτη μειώνεται με τις συχνές εκσπερματώσεις, επειδή «αδειάζει» συχνά ο προστάτης από το υγρό που παράγει. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνονται από τον αδένα επιβλαβείς ουσίες, που εκ φύσεως συσσωρεύονται σε αυτόν.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 βρήκε βιολογικές συσχετίσεις ανάμεσα στη συχνή εκσπερμάτιση και την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Η διόγκωση του προστάτη

Αν ο καρκίνος του προστάτη καθίσταται λιγότερο πιθανός με τις συχνές εκσπερματώσεις, αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για την καλοήθη υπερπλασία του αδένα. Αυτή οφείλεται στη γήρανση και δεν μπορεί να αποτραπεί με το σεξ ή τον αυνανισμό, τονίζει ο Dr. Gill.

«Μερικά τμήματα του σώματος εξακολουθούν να αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνουμε. Ο προστάτης σαφέστατα είναι ένα από αυτά», λέει. «Δεν είναι τυχαίο ότι το σχεδόν 90% των ανδρών εκδηλώνουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη».

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με πάσα βεβαιότητα ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αποτραπεί με το συχνό σεξ, τονίζει. Οι άνδρες όμως μπορεί να αποκομίσουν οφέλη, όπως λιγότερο στρες και περισσότερες καύσεις. Και οπωσδήποτε δεν έπαθε ποτέ κανείς κάτι επειδή έκανε σεξ πέντε φορές την εβδομάδα, καταλήγει.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οπλο αστυνομικού
Απίστευτο! Έπεσε όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης – Το άφησε και συνέχισε την καταδίωξη
Δείτε βίντεο με το στιγμιότυπο με το όπλο που πέφτει από τον αστυνομικό μετά το 00:40
Απίστευτο! Έπεσε όπλο αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης – Το άφησε και συνέχισε την καταδίωξη