Δαδιά φωτιά
Μάχη της Πυροσβεστικής να μην περάσει η φωτιά στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Λεπτοκαρυά μετατοπίζονται οι δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβανομένων τριών προωθητήρων γαιών του στρατού κι ενός φορτωτή, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το βόρειο δασικό σύμπλεγμα.

Οι φλόγες καίνε δρυοδάσος αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα. Το συγκεκριμένο είναι ένα από τα τελευταία ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών στον Έβρο με τα άλλα δύο να εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Στο τελευταίο μέτωπο, 30 υλοτόμοι με το προσωπικό του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει προς το Καταφύγιο Άγριας Ζωής που υπάρχει εκεί.

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Την επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης των πύρινων μετώπων στη Δαδιά αποφάσισε να ζητήσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς εξήγησε πως «Αποφασίστηκε από το Συντονιστικό να ζητηθεί επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων για τον περιορισμό και την επέκταση της πυρκαγιάς με στόχο να προφυλαχθούν οι δύο οικισμοί Κοτρωνιάς και Γιαννούλη για να μη γίνει διασπορά της πυρκαγιάς προς άλλες κατευθύνσεις και απειληθεί ο ορεινός όγκος προς την περιοχή του Μεγάλου Δερείου. Γίνονται αντιπυρικές ζώνες αλλά φαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Πέτροβιιτς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις τη Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης.

Πώς εκκενώθηκε ο Άγιος Κυπριανός και του Ιωακείμειο Γηροκομείο που φιλοξενούσαν συνολικά 55 άτομα 

Το χρονικό της αναγκαστικής εκκένωσης των δύο Ιδρυμάτων της που πραγματοποιήθηκε λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να καίει στο Νομό Έβρου, σκιαγραφεί η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Αργά το βράδυ της Δευτέρας 21/08 άρχισε να κινείται η φωτιά προς το Π.Γ. Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και θορυβηθήκαμε αρκετά γιατί είμαστε σε απόσταση μικρότερη των 2km. Είμασταν σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και στις 01.45 το βράδυ δόθηκε, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξ/πόλεως κ. 'Ανθιμο, εντολή για εκκένωση των Ιδρυμάτων, ώστε να προφυλαχθούν οι γέροντες και οι γερόντισσες τρόφιμοι. Η εκκένωση αποφασίστηκε να γίνει προς το παλαιό γηροκομείο και τον Ι. Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Αμέσως οργανώθηκε το σχέδιο εκκένωσης του Αγίου Κυπριανού και του Ιωακειμείου Γηροκομείου… Ο Δήμαρχος της πόλης μας ήταν από την πρώτη στιγμή μαζί μας και συνέδραμε με δύο λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Έβρου ώστε να απομακρυνθούν ταχύτατα οι περιπατητικοί τρόφιμοι. Επιστρατεύθηκαν τα σχολικά λεωφορεία του Βρεφονηπιακού σταθμού της Μητροπόλεως και κάποιους τροφίμους τους μετακινήσαμε με φορεία και με στρώματα καθ' ότι ήταν πλήρως κατάκοιτοι με τις φλόγες να πλησιάζουν αρκετά στην βόρεια περίφραξη των Ιδρυμάτων μας.

Η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε στις 02.50 το ξημέρωμα της Τρίτης 22/08 και ολοκληρώθηκε στις 06.30 το πρωί. Εκκενώθηκε ολόκληρος ο 'Αγιος Κυπριανός και έμειναν 64 άτομα στο Ιωακείμειο Γηροκομείο στην κεντρική αίθουσα κατόπιν υπόδειξης του διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Κουκουλομάτη. Μετακινήθηκαν συνολικά 155 άτομα…».

Η επιστροφή των τροφίμων αποφασίστηκε την Τετάρτη και μετά την απομάκρυνση της πυρκαγιάς και ήδη από το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε επανέλθει η κανονική λειτουργία των δύο ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. 'Ανθιμος, εκπροσωπώντας και το σύνολο των μελών των Δ.Σ. των δυο ιδρυμάτων «ευχαριστεί και ευγνωμονεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις πλήρως οργανωμένες κινήσεις της, τον Δήμο Αλεξ/πολης και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ζαμπούκη για την συνδρομή του Δήμου αλλά και την προσωπική του παρουσία στην διαδικασία της εκκένωσης» καθώς και το προσωπικό του Ιωακείμειου Γηροκομείου και του Ιδρύματος χρονίως πασχόντων «Ο 'Αγιος Κυπριανός» για την αυταπάρνηση που επέδειξαν αψηφώντας «ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα, όταν οι φλόγες πλησίαζαν, προκειμένου να σώσουμε τους ανήμπορους ανθρώπους μας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ποιοι εκλέγονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- Τα 6 εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης
Υποψήφιοι ήταν συνολικά 10 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων εκλέγονται οι 6 διδάσκοντες του Ιδρύματος.
Ποιοι εκλέγονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- Τα 6 εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης