ΑΙΜΙΛΙΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ
«Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε ότι ο Πολιτισμός δε θα μπορούσε ποτέ να συναντηθεί με την αντίληψη του αυταρχικού, διοικητικού «πολιτισμού» της Υπουργού, αντίληψη που συνίσταται αποκλειστικά στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»

Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να προβεί σε διοικητική έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο στην Ερμού 136, στην Αθήνα, προκάλεσε σοκ στους ανθρώπους του Πολιτισμού και των Τεχνών. Με πρόσχημα την εκδήλωση του Συλλόγου για τους νεκρούς ναυαγούς της Πύλου, ενήργησε κατασταλτικά και έθεσε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο την σχέση του Πολιτισμού και της κοινωνίας με τις διοικητικές πρακτικές.

Όταν ολοφάνερα εκδικητικές διοικητικές αποφάσεις αντικαθιστούν την ευαισθησία και το αίσθημα ευθύνης που οφείλουν και οι κρατικοί λειτουργοί απέναντι σε πράξεις υψηλού ανθρωπισμού, όπως αυτή του Συλλόγου των αρχαιολόγων, γίνεται φανερό ότι, στα χέρια ανθρώπων που έχασαν την θεσμική αποστολή τους, ο Πολιτισμός κινδυνεύει!

Η διοικητική αντίληψη της Υπουργού απέναντι σ’ έναν Σύλλογο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι ο φύλακας του αρχαίου μας πολιτισμού, μπορεί να μας εμβάλει και σε δεύτερες σκέψεις. Τα πολλά εμπόδια που κατά καιρούς έχει βάλει ο κλάδος των αρχαιολόγων στην είσοδο και καταπάτηση ιστορικών χώρων από ιδιωτικά συμφέροντα, έχει αποτελέσει αιτία για σφοδρές επιθέσεις από ελεγχόμενα MME, με το αιτιολογικό ότι «παρεμποδίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη»!

Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε ότι ο Πολιτισμός δε θα μπορούσε ποτέ να συναντηθεί με την αντίληψη του αυταρχικού, διοικητικού «πολιτισμού» της Υπουργού, αντίληψη που συνίσταται αποκλειστικά στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Πολιτισμός και οι διοικητικές αντιλήψεις της Υπουργού αποτελούν  έννοιες ασυμβίβαστες. Η ποινικοποίηση της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης δηλώνει κατάχρηση εξουσίας και θα βρει τοίχο στην συνείδηση του ελληνικού λαού!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημεριδα
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης
Ενημέρωση των φοιτητών/τριων ως μελλοντικών στελεχών της αγοράς εργασίας για θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της...
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης