άντρας παγκάκι
Ποιες είναι οι πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες

Παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ότι ένας στους δύο ανθρώπους θα αναπτύξει διαταραχή ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια της ζωής του.

Ο καθηγητής Δρ. John McGrat από το Queensland Brain Institute του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και ο καθηγητής Δρ. Ronald Kessler από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και οι συνάδελφοί τους από 27 άλλες χώρες, ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 150.000 ενήλικες σε 29 χώρες μεταξύ 2001 και 2022.

Όπως αναφέρει το vita.gr, o επικεφαλής συγγραφέας Δρ. John McGrat ανέφερε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν τον υψηλό επιπολασμό των διαταραχών ψυχικής υγείας, με το 50% του πληθυσμού να αναμένεται να εμφανίσει τουλάχιστον μία διαταραχή μέχρι την ηλικία των 75 ετών.

«Οι πιο συχνές ήταν οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή» αναφέρει ο Δρ. John McGrat. «Βρήκαμε επίσης ότι ο κίνδυνος ορισμένων ψυχικών διαταραχών διέφερε ανάλογα με το φύλο».

Ποιες είναι οι πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες;

Οι δύο πιο συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας μεταξύ των γυναικών περιλαμβάνουν:

  • Φοβίες (έντονο άγχος που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή)
  • Μετατραυματικό στρες

Οι τρεις πιο συχνές διαταραχές ψυχικής υγείας στους άνδρες περιλαμβάνουν:

  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Κατάθλιψη
  • Φοβίες

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας συνήθως εμφανίζονται για πρώτη φορά στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή τη νεαρή ενήλικη ζωή.

«Η ηλικία αιχμής της πρώτης εμφάνισης ήταν στα 15 έτη, με μέση ηλικία έναρξης τα 19 για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες», αναφέρει ο Δρ. John McGrat. «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να επενδύσουμε στην νευροεπιστήμη για να κατανοήσουμε γιατί αναπτύσσονται αυτές οι διαταραχές».

«Κατανοώντας την ηλικία στην οποία εμφανίζονται συνήθως αυτές οι διαταραχές, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και να διαθέσουμε πόρους για να διασφαλίσουμε ότι η κατάλληλη και έγκαιρη υποστήριξη είναι διαθέσιμη σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.jpg
Υπουργείο Παιδείας 1974-2024: Αλλάζει σαν τα πουκάμισα ονομασίες και υπουργούς
Σε μια πρώτη ανάγνωση των τίτλων βλέπουμε ότι οι μόνες σταθερές είναι η Παιδεία και τα Θρησκεύματα. Ανάλογα με τις εποχές, το ένα προηγείται ή έπεται...
Υπουργείο Παιδείας 1974-2024: Αλλάζει σαν τα πουκάμισα ονομασίες και υπουργούς