Κορονοϊός: 24 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Αύξηση της θετικότητας
INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Αυξήθηκε η θετικότητα, λέει ο ΕΟΔΥ – Έκρηξη 125% στις διασωληνώσεις, άνοδος 41% στις νοσηλείες

Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα του κορονοϊού, στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων την εβδομάδα από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV).

Συγκεκριμένα για τον κορονοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν 321 και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Εννέα ήταν οι νέες διασωληνώσεις, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα και αυξημένες κατά 125% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 16. Καταγράφηκαν 24 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη (εύρος 67-97 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά ✓ την εβδομάδα 25 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (80%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (18%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Συγκεκριμένα, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+205%), στην Ξάνθη (+107%), στην Πάτρα (+88%), στο Βόλο (+86%), στη Λάρισα (+86%), στην Αλεξανδρούπολη (+76%), στο Ηράκλειο (+75%) και στην Αττική (+45%). Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-20%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα στη Θεσσαλονίκη (+9%) .

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά, για τη φετινή περίοδο της γρίπης έχουν νοσηλευτεί 68 άτομα σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 375 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 290 (77,3%) ήταν στελέχη τύπου Α και 85 (22,7%) στελέχη τύπου Β. Από τα 288 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (90%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 30 (10%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Τέλος, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για αναπνευστικό συγκυτιακό ιό -RSV, ενώ γενικά σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ-1024x585.jpg
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
Πανελλαδικές: Μέχρι πότε οι εξετάσεις και τα παρελκόμενά τους θα είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας; Γιατί ψάχνουμε τις...
Πανελλαδικές εξετάσεις για μικρούς Αϊνστάιν, παπαγάλους και εμπόρους! Και το σχολείο;
εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»