koronoios
INTIME NEWS / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μελέτη εντοπίζει σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου νόσησης από Covid-19

Η Covid-19 δείχνει να προτιμάει όσους έχουν ομάδα αίματος Α σε σχέση με όσους έχουν ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Blood Advances».

Ήδη προηγούμενες έρευνες πρότειναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από Covid-19 σε σχέση με τα άτομα με ομάδες αίματος Ο ή Β. Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Σον Στόουελ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α, εντοπίζοντας τον μηχανισμό με τον οποίο γίνεται αυτό.

«Καταδεικνύουμε ότι το τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 που είναι το κλειδί που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα κύτταρα εμφανίζει συγγένεια με τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και ο ιός επίσης εμφανίζει μια προτίμηση να μολύνει τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α», αναφέρει ο κ. Στόουελ.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον είχε ακόμα μεγαλύτερη προτίμηση στη μόλυνση των κυττάρων της ομάδας αίματος Α σε σχέση με τον αρχικό ιό. Πάντως η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο δεν χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής. Επιπλέον, συμπληρώνει, «παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια κατατάσσονται υψηλότερα από την ομάδα αίματος στον καθορισμό του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νάντια Γιαννακοπούλου
Νάντια Γιαννακοπούλου στο περίπτερο του alfavita.gr στη ΔΕΘ: «Καταφέραμε να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων»
«Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να μην συγχωνεύονται τμήματα μέσα στα σχολεία - Η παιδεία δεν είναι προνόμια, είναι δικαίωμα», δήλωσε η βουλευτής του...
Νάντια Γιαννακοπούλου στο περίπτερο του alfavita.gr στη ΔΕΘ: «Καταφέραμε να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων»