σόδομα
Οι βιβλικές πόλεις της ανομίας

Πολλοί έχουμε ακούσει τη φράση Σόδομα και Γόμορρα, αλλά τι ακριβώς σημαίνει και από που προέρχεται η έκφραση αυτή.

Τα Σόδομα και τα Γόμορρα ήταν δύο θρυλικές βιβλικές πόλεις που έγιναν γνωστές από την αιφνίδια καταστροφή τους από τον Θεό.

Συγκεκριμένα, τα Σόδομα ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού που αναφέρονται σε όλο το βιβλίο της Γένεσης και την Καινή Διαθήκη. Είχαν χαρακτηριστεί ως εμπορικό πέρασμα και λόγω του μεγέθους της πόλης, αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη.

Στην Αγία Γραφή, τα Σόδομα λέγεται ότι καταστράφηκαν από τον Θεό και τους αγγέλους γιατί δεν κατάφεραν να βρουν δίκαιους άνδρες μέσα στα τείχη της πόλης. Μάλιστα, η ζωή των κατοίκων των δύο πόλεων ήταν τόσο ανήθικη που ο Θεός αποφάσισε να τις καταστρέψει.

Στην Παλαιά Διαθήκη αναγράφεται η καταστροφή των δύο πόλεων.

«Μετά τη φιλοξενία του Αβραάμ, όταν ο Κύριος έφευγε από το σπίτι του είπε στον Αβραάμ: "Η κακή φήμη των Σοδόμων και των Γομόρρων διαδόθηκε πολύ και η αμαρτία τους είναι πολύ βαριά. Θα κατεβώ, λοιπόν, να εξακριβώσω αν αληθεύουν όλες αυτές οι διαδόσεις που έφτασαν ως εμένα". Οι δυο άγγελοι έφυγαν από το σπίτι του Αβραάμ και κατευθύνθηκαν προς τα Σόδομα. Αλλά ο Κύριος παρέμεινε ακόμη μαζί με τον Αβραάμ.

Πλησίασε τότε ο Αβραάμ και του είπε: "θα καταστρέψεις τους δικαίους μαζί με τους αμαρτωλούς; Ίσως υπάρχουν κάποιοι δίκαιοι στην πόλη. θα τους καταστρέψεις κι αυτούς; Δε θα συγχωρήσεις την περιοχή για χάρη των λίγων δικαίων που βρίσκονται σ' αυτήν; Δε γίνεται να θανατώσεις δικαίους κι αμαρτωλούς μαζί, σαν να ήταν όλοι το ίδιο. Δεν είναι δυνατό! Ο κριτής όλης της γης δεν πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη;".

Τότε ο Θεός είπε: Αν βρω στην πόλη των Σοδόμων 50 δικαίους, θα συγχωρήσω όλο τον τόπο για χάρη τους.

Ο κύριος με τη μορφή αγγέλων έφτασε στα Σόδομα, όπου φιλοξενήθηκε από τον ανιψιό του Αβραάμ, τον Λωτ. Αργά το βράδυ οι κάτοικοι των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι και ζητούσαν από τον Λωτ να τους παραδώσει τους ξένους.

Ο Λωτ αρνούνταν, αλλά εκείνοι επέμεναν και τον έσπρωχναν με τη βία. Οι άγγελοι τράβηξαν τον Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Τύφλωσαν αυτούς που ήταν απ' έξω και είπαν στον Λωτ να πάρει τη γυναίκα του, τους γαμπρούς του και τις κόρες του και να φύγουν από την πόλη, χωρίς να σκεφτούν να γυρίσουν πίσω, καθώς ο Θεός είχε αποφασίσει ότι θα καταστρέψει αυτόν τον τόπο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα