παιδιά
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα παιδιά κατά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή για τα παιδιά. Όσο πιο συχνές είναι όμως οι εξωτερικές δραστηριότητες του παιδιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναγκαιότητα για τήρηση μέτρων για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του.

Η dr. Britney Lombard, Διευθύντρια Προγράμματος Πρόληψης Τραυματισμών, στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κολοράντο, απαριθμεί τους πιο συχνούς κινδύνους για τα παιδιά, που συχνά δεν είναι εμφανείς.

Αφυδάτωση

Τα παιδιά έχουν αυξημένη ανάγκη για νερό, ιδιαίτερα όταν παίζουν ή τρέχουν, αλλά ακόμη κι αν απλώς κάθονται στον ήλιο πολλές φορές. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του για υγρά. Τα μωρά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ημερησίως για υγρά απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά και εμείς αρκετές φορές μπορεί να μην υπολογίζουμε σωστά την ποσότητα που χρειάζονται. Βέβαια όταν νιώθουν ότι διψούν, πίνουν νερό, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Τα μωρά, αν εκτεθούν στον ήλιο, έστω και για λίγο, επειδή η απροστάτευτη επιφάνειά τους, δηλαδή το κεφάλι που αποτελεί το 1/3 του συνολικού τους όγκου, είναι πολύ πιο εύκολο να χάσουν αρκετή ποσότητα υγρών από εφίδρωση.

Θερμοπληξία

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζέστη κρύβει τον κίνδυνο της θερμοπληξίας, αν το παιδί σας μείνει πάρα πολλή ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις. Ο κίνδυνος αυτός παραμονεύει τις επικίνδυνες ώρες, στην παραλία κυρίως, ή ακόμη και σε οποιονδήποτε χώρο παιχνιδιού, όπου δεν υπάρχει καθόλου σκιά.

Επίσης, επικίνδυνοι γίνονται για το παιδιά και κάποιοι κλειστοί χώροι μέσα στους οποίους αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: το αυτοκίνητο, π.χ., όταν μένει σταματημένο με κλειστά παράθυρα και εκτεθειμένο στον ήλιο, ακόμη και για λίγα λεπτά της ώρας.

Κλιματιστικά μηχανήματα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τη χρήση των κλιματιστικών, καθώς το παιδιά συνήθως δεν αντιδρούν όταν «χτυπάει» επάνω τους η ψύξη, παρ’ ότι μπορεί να τα βλάψει.

Τα αποτελέσματα είναι συχνά δυσάρεστα, και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από την περίπτωση. Για παράδειγμα, τα πράγματα είναι επικίνδυνα όταν το παιδί παίζει και ιδρώνει και, εν αγνοία του, το κλιματιστικό μηχάνημα είναι στραμμένο πάνω του. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε σωστά και με μεγάλη προσοχή τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες, ώστε πραγματικά να ανακουφίζουν το παιδί από τη ζέστη και να μην του προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Πτώσεις και τραυματισμοί στο κεφάλι 

Τα χτυπήματα στο κεφάλι επίσης αυξάνονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Εφόσον το παιδί σας χάσει τις αισθήσεις του κάνει πολλαπλούς εμετούς, έχει αλλαγές στην συμπεριφορά η ότι άλλο οτιδήποτε άλλο ανησυχητικό σημείο θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Το ίδιο φυσικά ισχύει αν υπάρχει και ανοικτή πληγή στο κεφάλι η αν δείτε υγρό η αίμα να τρέχει από το αυτί η την μύτη. Κατά κανόνα τα τραύματα είναι αθώα η προκαλούν ήπια η μέτρια διάσειση. Το πιο σημαντικό μετά τον έλεγχο του παιδιού με διάσειση είναι να μην ξαναχτυπήσει το κεφάλι του για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Τα συχνά ισχυρά χτυπήματα μπορεί να έχουν μόνιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο.

Αυτοκίνητο

  • Μην αφήνετε ποτέ -ούτε για λίγα λεπτά- τα παιδιά στο αυτοκίνητο μόνα τους. Στο εσωτερικό του, όταν χτυπάει ο ήλιος, αλλά και όταν βρίσκεται στη σκιά με κλειστά παράθυρα, αναπτύσσονται αυτούς τους μήνες υψηλές θερμοκρασίες.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή μιας μεγάλης βόλτας, φροντίστε ώστε το παιδί να κάθεται από την πλευρά όπου υπάρχει περισσότερη σκιά. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ειδικές, προστατευτικές κατά του ήλιου, σήτες για τα παράθυρα του αυτοκινήτου, οι οποίες εφαρμόζουν εύκολα με ειδικές βεντούζες.
  • Έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι νερό, ακόμη και όταν πηγαίνετε απλώς μια βόλτα με το παιδί.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό του αυτοκινήτου δεν είναι στραμμένο πάνω στο παιδί και ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.

Πηγή: healthstories.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα