ikaria
Το θαύμα της Ικαρίας: Διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι γιατροί του έδιναν 6 μήνες ζωής και τελικά έζησε ακόμη 45 χρόνια

Ο Σταμάτης Μωραΐτης έζησε τη δύσκολη ζωή του μετανάστη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου με την επίσης Ελληνομαμερικανίδα γυναίκα του μεγάλωσαν τρία παιδιά και δούλεψαν σκληρά.

Το 1976 ήταν 51 ετών. Έπειτα από μια σειρά εξετάσεων οι γιατροί στην Αμερική του είπαν ότι είχε καρκίνο στον πνεύμονα και ότι του έδιναν 6-9 μήνες ζωή.

Τότε αποφάσισε να επιστρέψει στην Ικαρία, την γενέτειρα του, καθώς μία κηδεία στις ΗΠΑ θα κόστιζε πολύ στην οικογένεια του.

Την ιδιαίτερη περίπτωση του Σταμάτη Μωραΐτη αναδεικνύει σε πρόσφατο δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Η εφημερίδα τον χαρακτηρίζει τον «άνθρωπο που ξεγέλασε τον θάνατο» αφού κατάφερε να ζήσει για 45 χρόνια μετά την διάγνωση του με καρκίνο.

.Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του στο BBC ότι είχε σκοπό να πίνει κρασί και να περιμένει την ημέρα που ο θάνατος του θα του χτυπήσει την πόρτα. Μετά την επιστροφή του στο νησί ο Σταμάτης Μωραΐτης άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και όταν πέρασαν οι 6 μήνες συνειδητοποίησε ότι πιθανότατα είχε ακόμη κι άλλα χρόνια ζωής μπροστά του.

Έζησε ακόμη 45 χρόνια μέχρι το 2013 όταν πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν 102 ετών. 

Ο Σταμάτης Μωραΐτης είχε εξηγήσει ότι η μακροζωία του οφείλεται στην κατανάλωση μόνο αγνών τροφών, βοτάνων και τοπικού κρασιού, τον καθαρό αέρα και μίας ζωής χωρίς άγχος. Μάλιστα αρνούνταν να πιει εμπορικό κρασί, φέρνοντας το δικό του σε μέρη που δεν είχαν ντόπιο κρασί, γιατί ισχυριζόταν ότι είχε «πάρα πολλά συντηρητικά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα