γατες
Η εξέλιξη είναι «πολύ ανησυχητική» και έδειξε ότι κυκλοφορεί ένα πολύ πιο λοιμογόνο στέλεχος

Χιλιάδες θάνατοι αιλουροειδών κάνουν τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι ένα πιο μολυσματικό στέλεχος κορονoϊού αιλουροειδών προκαλεί σοβαρή ασθένεια. 

Οι αναφορές έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των αυξήσεων των θανάτων και εάν, δεδομένου ότι πολλοί έχουν γάτες ως κατοικίδια στο σπίτι, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για τους ανθρώπους.

Το ξέσπασμα στην Κύπρο περιλαμβάνει έναν κορονοϊό αιλουροειδών – που δεν συνδέεται με τον COVID-19 – ο οποίος κυκλοφορεί επίσης σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρεί η εφημερίδα Guardian αλλά δεν μολύνει ανθρώπους. Ο ιός συνήθως προκαλεί μόνο μια ήπια στομαχική διαταραχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μολυσματική περιτονίτιδα των αιλουροειδών (FIP), όπου τα λευκά αιμοσφαίρια μολύνονται, εξαπλώνοντας τον ιό μέσω του σώματος της γάτας και πυροδοτώντας μια συχνά θανατηφόρα φλεγμονώδη αντίδραση στην κοιλιά, στα νεφρά και στον εγκέφαλο.

Νωρίτερα φέτος οι κτηνίατροι ανέφεραν ξαφνική αύξηση στον αριθμό των γατών που πάσχουν από FIP σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 3-4 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2021 και το 2022 αντίστοιχα σε 98 περιπτώσεις τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντίνος Αγιομαμίτης, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας και Πρόνοιας Γάτας (PAWS) Κύπρου, ανέφερε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς 300.000 γάτες είχαν πεθάνει από FIP από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα, αν και αργότερα διευκρίνισε ότι αυτός ήταν ένας πρόχειρος υπολογισμός με βάση μια εκτίμηση 20%-30% θνησιμότητας μεταξύ των περίπου 1 εκατομμυρίου γατών του νησιού.

«Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη αυτούς τους αριθμούς» δήλωσε ο δρ Χαράλαμπος Αττίπα, λέκτορας Κτηνιατρικής Κλινικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας από τους επιστήμονες που ερευνούν την επιδημία. Είπε ότι τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως τα κρούσματα αυξήθηκαν πάρα πολύ από έτος σε έτος. «Σίγουρα οι αριθμοί είναι χιλιάδες, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να διαπιστωθεί». Πρόσθεσε πως η εξέλιξη είναι «πολύ ανησυχητική» και έδειξε ότι κυκλοφορεί ένα πολύ πιο λοιμογόνο στέλεχος. Η ομάδα του Εδιμβούργου πραγματοποίησε αλληλουχία γονιδιώματος για να διαπιστώσει εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Αν ναι, είναι πιθανό η πανδημία να προκάλεσε έμμεσα την εμφάνιση ενός νέου στελέχους: δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από COVID-19, πολλές φέρουν νέα αντισώματα που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην εξέλιξη των υπαρχόντων κορονοϊών των αιλουροειδών.

Οι κτηνίατροι στον Λίβανο, στην Τουρκία και στο Ισραήλ, που έχουν επίσης μεγάλους πληθυσμούς αδέσποτων γατών, ανέφεραν παρόμοιες αυξήσεις, είπε ο Αττίπα, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για παρόμοιο μοτίβο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο
Τα παιχνίδια γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν, αλλά αυτή η συνήθεια είναι ακόμα πιο αποτελεσματική
Με ποια καθημερινή συνήθεια θα μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νευροψυχολόγο