φωτιά
Ολονύχτια μάχη χερσαίων δυνάμεων να σωθούν οικισμοί - Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, εθελοντές, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη των σωμάτων ασφαλείας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, αφού δεν είχαν στη διάθεσή τους εναέρια μέσα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν τις φλόγες.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, λόγω και του μικροκλίματος που δημιουργείται από την πυρκαγιά, είναι ο μεγάλος φόβος και εχθρός των πυροσβεστικών δυνάμεων που την νύχτα επιχειρούν χωρίς την συνδρομή των εναέριων μέσων.

Πάντως με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν και πάλι με ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Αναλυτικά

Μετά τα μεσάνυχτα η κατάσταση κρίθηκε επικίνδυνη σε περιοχές του Δήμου Μεγαρέων, όπου εξαπλώθηκε η φωτιά από τη Μάνδρα η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα από τα Δερβενοχώρια, και στο Λουτράκι.

Οι οικισμοί που κινδυνεύουν και έχουν εκκενωθεί στο Δήμο Μεγαρέων είναι η Άνω Βλυχάδα, ο Πλάτωνας, Λουτρόπυργος και Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία.

Τείχος προστασίας και ζώνες πυροπροστασίας έχει δημιουργηθεί και μπροστά από τα διυλιστήρια της Motor Oil προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Για απόσταση ασφαλείας μιλούν προς το παρόν.

Ολονύχτια ήταν η μάχη με τις φλόγες στο νέο μέτωπο της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση στο σημείο.

«Παρότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει στα βόρεια των οικισμών Άνω Βλυχάδα, Πλάτωνα και Άνω Λουτρόπυργο, τώρα κάποιες ριπές αέρα έχουν αναζωπυρώσει το μέτωπο, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Άνω Βλυχάδας», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταμούλης.

Και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι οικισμοί του Δήμου οι οποίοι εγκαίρως έχουν εκκενωθεί. Έχει φτάσει στον οικισμό του Πλάτωνα, έχει μπει η πυρκαγιά μέσα στον οικισμό, έχει καταστρέψει πολλά σπίτια. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αρκετές έχουν απλωθεί σε όλο το μέτωπο, ενεργούν και προσπαθούν όσο μπορούν να την περιορίσουν».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν αγώνα να μην περάσουν οι φλόγες την εθνική οδό και να μην φτάσουν στον Λουτρόπυργο και τον Νεράκι, όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες.

Ξημερώνει και μία δύσκολη ημέρα, καθώς «οι μετεωρολογικές συνθήκες αύριο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά 32 σπίτια και πέντε αποθήκες έχει κάψει μέχρι στιγμής το πύρινο μέτωπο που καίει στην περιοχή της Κορινθίας.

Σε ανάρτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, έκανε λόγο για δραματικές ώρες και σημείωσε ότι η πυρκαγιά έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων. Η Περιφέρεια συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.

«Είναι δραματικές οι ώρες που ζούμε στην περιοχή μας. Τα μέτωπα εξελίσσονται σε μεγάλη ακτίνα. Η #φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε σε εγρήγορση και παρέχουμε ό, τι μας ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης. Συγκεκριμένα, παρέχουμε: 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.  Επίσης οι δήμοι της περιοχής μας συνδράμουν με τα μηχανήματά τους. Είμαστε σε επιφυλακή και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλεια μας» τόνισε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΔΑΜΟ
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος , όταν αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη φράση «αυτός καρδάμωσε» - Ενα...
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
naksos.jpg
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι "μάρτυρες" της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού»
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
33-your-childs-teacher-happy-kids-classroom.jpg
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο
Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο