Πανεπιστημιακή Αστυνομία ΑΠΘ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / INTIME NEWS
Όχι στην Αστυνομία στα Πανεπιστήμια – Ναι στο Πανεπιστήμιο της Αστυνομίας», λέει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, παίρνει ξεκάθαρη στάση απέναντι στο θεσμό της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και το κατά πόσο αυτός είναι αναγκαίος. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «Οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη προς αυτές τις κατευθύνσεις μας βρίσκουν σύμφωνους και αναμένουμε τον εμπλουτισμό και την νομοθετική υλοποίησή τους».

Συμπληρώνουν πως «Θέση της μας ήταν και είναι ότι αν η Πολιτεία κρίνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία φορέα ασφαλείας και τάξης εντός του Πανεπιστημίου, αυτός πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση του, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το ειδικό καθεστώς λειτουργίας (αυτοδιοίκητο) των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η Ένωση μας από την αρχή και μάλιστα όταν η σχετική νομοθεσία βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, είχε ταχθεί ενάντια στην ίδρυση Αστυνομικών Υπηρεσιών εντός
των πανεπιστημιακών χώρων. Είχαμε τότε τονίσει ότι ήδη οι εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων υπάγονται γεωγραφικά σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας και σε περιπτώσεις παρανόμων ενεργειών επιλαμβάνονται, σύμφωνα με την νομοθεσία.

Θέση της μας ήταν και είναι ότι αν η Πολιτεία κρίνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία φορέα ασφαλείας και τάξης εντός του Πανεπιστημίου, αυτός πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση του, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το ειδικό καθεστώς λειτουργίας (αυτοδιοίκητο) των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι Αστυνομικοί Υπάλληλοι, ούτε με κάθε τρόπο να υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, δεν πρέπει να οπλοφορούν, ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον Πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το έτος 2021 συνταχθήκαμε με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για την απόσυρση των διατάξεων που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της Αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη μέσα σε αυτό.

Αντίθετα διαχρονικά και πάλι έχουμε ταχθεί υπέρ της ανωτατοποίησης των Αστυνομικών Σχολών, την επιλογή των εισακτέων αποκλειστικά μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, την αύξηση του χρόνου φοίτησης, την βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, την καθιέρωση μεταπτυχιακών αλλά και την δια βίου εκπαίδευση. Οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη προς αυτές τις κατευθύνσεις μας βρίσκουν σύμφωνους και αναμένουμε τον εμπλουτισμό και την νομοθετική υλοποίησή τους».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kausonas
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
«Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτή η επιβάρυνση που προκαλείται από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι πολύ...
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
kleista sxoleia proaulio
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου
O 15χρονος φέρεται να εισήλθε σε προαύλιο χώρο Γυμνασίου στο Αγρίνιο και να χτύπησε με γροθιά τον συνομήλικό του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει...
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου