σάντουιτς διατροφή φαγητό
Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα και πως επηρεάζει την υγεία σας

Η διαλειμματική νηστεία (IF-Intermittent fasting) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις παγκοσμίως τον τελευταίο καιρό. Είναι επίσης γνωστή ως δίαιτα 16:8 ή 5:2 και αποτελεί μια σχετικά “μοντέρνα” μορφή δίαιτας.

Με τον όρο διαλειμματική νηστεία ονομάζουμε την αποχή ή περιορισμένη κατανάλωση τροφής και ποτών για ορισμένες ώρες, έως και ημέρες.

Τα επικρατέστερα «παράθυρα ώρας» της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν:

  • 7 π.μ. έως 3 μ.μ.
  • 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
  • 12 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.
  • 2 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τρώνε από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ., καθώς, έπειτα, μένει να νηστεύσουν μόνο τη νύχτα και να παραλείψουν το πρωινό. Άλλοι επιλέγουν να τρώνε μεταξύ 9 π.μ. και 5 μ.μ., πράγμα που δίνει άφθονο χρόνο για ένα υγιεινό πρωινό γύρω στις 9 π.μ., ένα τυπικό μεσημεριανό γεύμα και ένα ελαφρύ γεύμα γύρω στις 4.30 μ.μ.

Πρόγραμμα διατροφής

Τις ημέρες της νηστείας, επιτρέπεται να καταναλώνετε όσα υγρά χωρίς θερμίδες επιθυμείτε. Για παράδειγμα:

  • νερό
  • καφέ χωρίς ζάχαρη
  • τσάι χωρίς ζάχαρη

Δεν υπάρχουν αυστηρές οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε τις ημέρες της νηστείας.  Ωστόσο, φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καθώς και ροφήματα με λίγες ή καθόλου θερμίδες.

Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, πράγματι καταδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι η διαλειμματική δίαιτα οδηγεί στη μικρότερη απώλεια μυϊκής μάζας και στην αύξηση του μεταβολισμού, επιταχύνοντας, κατά αυτό τον τρόπο, την απώλεια λίπους.

Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα οφείλονται πιθανότατα στο συνολικό έλλειμμα θερμίδων, που προκύπτει από τη χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνολικά στη διάρκεια μιας εβδομάδας, και όχι από τις περιόδους νηστείας.

Οι κύκλοι νηστείας, λοιπόν, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχημένη απώλεια βάρους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων, αλλά δε φαίνεται να πλεονεκτεί αυτός ο τρόπος διατροφής σε σχέση με άλλου τύπου υποθερμιδικές δίαιτες.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι η διαλειμματική νηστεία, λόγω του ενεργειακού περιορισμού και της στέρησης τροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνει σε ορισμένα άτομα την πιθανότητα υπερφαγίας μετά το τέλος της δίαιτας, με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του βάρους που χάθηκε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vaseis20150905.jpg
Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων από Φυσική, Ιστορία - Ανάλυση για όλα τα πεδία
Με βάση τον υψηλό πήχη δυσκολίας των φετινών θεμάτων, εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δύσκολα οι περιζήτητες σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους και...
Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων από Φυσική, Ιστορία - Ανάλυση για όλα τα πεδία