Thumbnail
8 τρόποι να δροσιστείς εν μέσω καύσωνα - Ξέχνα το κλιματιστικό

Δεν έχεις κλιματιστικό, κανένα πρόβλημα, δοκίμασε αυτές τις πρακτικές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις δροσερή κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Το να παραμένεις δροσερή μπορεί να είναι δύσκολο όταν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι καυτές και μπορεί να αισθάνεσαι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρεις αν δεν υπάρχει κλιματισμός. Η ακραία ζέστη και οι μέρες του καύσωνα που έρχονται μπορεί να δημιουργήσουν μερικές αρκετά σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, όπως η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, οπότε η διατήρηση της ψυχραιμίας σας γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Αν πρέπει να δροσίσεις το σπίτι σου ή ακόμα και εσένα την ίδια στον εαυτό σου, δοκίμασε αυτές τις πρακτικές και εύκολες λύσεις δροσιάς. Αν οι θερμοκρασίες ανέβουν πολύ ψηλά, είναι καλύτερο να αναζητήσεις έναν κλιματιζόμενο χώρο, όπως βιβλιοθήκες και κινηματογράφους κοντά σου.

Πώς να κρατήσεις το σπίτι σου μακριά από τη ζέστη
Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το σπίτι σου δροσερό χωρίς κλιματιστικό ή να μειώσεις την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεσαι για να το διατηρήσεις δροσερό, αν έχεις κλιματιστικό.

1. Κλείσε τις κουρτίνες ή τις περσίδες

Το φως του ήλιου στο σπίτι είναι μια σημαντική πηγή θερμότητας γι’ αυτό κλείσε τις κουρτίνες. Σύμφωνα με το energy.gov, περισσότερα από τα τρία τέταρτα του ηλιακού φωτός που πέφτει σε ένα συνηθισμένο παράθυρο εισέρχονται στο σπίτι ως θερμότητα, και το να καλύψεις τα παράθυρα μπορεί να βοηθήσει να τη μειώσεις. Ένα σετ κουρτινών μεσαίου χρώματος με πλαστική επένδυση μειώνει τη θερμότητα που εισέρχεται κατά 33%, ενώ τα μονωμένα κυψελοειδή σκίαστρα μπορούν να μειώσουν την ανεπιθύμητη ηλιακή θερμότητα έως και κατά 60%.

2.Κλείσε και βγάλε από την πρίζα τις περιττές συσκευές

Τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων και τα στεγνωτήρια μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι, αλλά ακόμη και οι φορτιστές του τηλεφώνου και οι μικρές συσκευές μπορούν να παράγουν λίγη θερμότητα στο σπίτι. Απενεργοποιήσε -ή ακόμα καλύτερα, αποσυνδέσε από την πρίζα- οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο.

3. Πρόσθεσε λίγη σκιά έξω από το σπίτι

Οι τέντες και τα σκιερά δέντρα μπορούν να σε βοηθήσουν να εμποδίσεις τον ήλιο να εισέλθει στα παράθυρά σας και να διατηρήσεις τα δωμάτιά πιο δροσερά. Οι τέντες μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της ηλιακής θερμότητας στο σπίτι έως και κατά 65%.

4.Κλείσε τις πόρτες των αχρησιμοποίητων δωματίων

Ελαχιστοποίησε την ποσότητα του χώρου που πρέπει να διατηρείται δροσερός, κλείνοντας τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή.

5.Πώς να δροσίσει ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό

Ακόμη και με τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης, το σπίτι πιθανότατα θα ζεσταθεί όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ο ήλιος πέφτει. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά ακόμη κόλπα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να δροσίσεις το σπίτι σου χωρίς κλιματιστικό.

6.Άνοιξε τα παράθυρα όταν πέφτει η θερμοκρασία

Κράτησε τα παράθυρά κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο αέρας είναι πιο ζεστός. Αλλά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τον αέρα στο εσωτερικό, μπορείς να ανοίξεις τα παράθυρά για να δημιουργήσεις ένα δροσερό αεράκι στο εσωτερικό. Ένας ανεμιστήρας τοποθετημένος έτσι ώστε να φυσάει πιο δροσερό αέρα μέσα στο σπίτι θα σε βοηθήσει να κρυώσεις πιο γρήγορα, ενώ το άνοιγμα των παραθύρων σε αντίθετες πλευρές του σπιτιού μπορεί να δημιουργήσει εγκάρσιες αύρες που βοηθούν επίσης να κρυώσει πιο γρήγορα.

7.Βγάλε τον ζεστό αέρα

Η λειτουργία των εξαεριστήρων στο μπάνιο και την κουζίνα μπορεί να βοηθήσει να απομακρύνεις τη θερμότητα από το ντους ή τις συσκευές της κουζίνας. Μπορείς επίσης να τους χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με ανοιχτά παράθυρα τη νύχτα για να βοηθήσεις στην απομάκρυνση του ζεστού αέρα και να τραβήξεις πιο δροσερό αέρα στο σπίτι.

8.Ψύξε τον αέρα με ένα κλιματιστικό 

Ένα καλό αεράκι και κάτι κρύο μπορούν να βοηθήσουν στη δροσιά του δωματίου και αν είσαι κοντά του, θα εξασφαλίσει ότι θα είσαι και εσύ πιο δροσερή. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις – κρέμασε ένα κρύο, βρεγμένο σεντόνι μπροστά από τον ανεμιστήρα- τοποθέτησε ένα μεγάλο μπολ ή κάδο γεμάτο με παγάκια μπροστά του- ή βάλε παγωμένα μπουκάλια νερού στο πίσω μέρος του ανεμιστήρα.

Ένας ανεμιστήρας μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο άνετα, αλλά δεν συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη. Το ασφαλέστερο στοίχημά για να παραμείνεις δροσερή αν οι θερμοκρασίες φτάνουν στους 40 βαθμούς; Ένα ωραίο κρύο ντους ή μπάνιο ή να πας κάπου με κλιματισμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταινία
Στο Γραφείο Καθηγητών | The Teachers’ Lounge, του Ιλκέρ Τσατάκ
Το γραφείο των καθηγητών μάς ανοίγει τις πόρτες του και αντικρίζουμε ένα σχολείο που αποτελεί το «πρότυπο» για όσους αρέσκονται να πιστεύουν ότι οι...
Στο Γραφείο Καθηγητών | The Teachers’ Lounge, του Ιλκέρ Τσατάκ