seismografos
«Η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας για σεισμούς και άλλου φυσικούς κινδύνους» – Τι είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού και των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι οι λόγοι που η Αττική έχει μικρότερη «αντοχή» σε επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του εξηγεί για ποιο λόγο οι επιπτώσεις των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων στην Αττική είναι μεγαλύτερες ακόμα κι αν η έντασή τους δεν είναι τόσο σφοδρή όσο σε άλλες περιοχές.

Με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει τις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν στην Αττική που ταυτόχρονα ήταν και οι μεγαλύτερες για τη χώρα, και επισημαίνει ότι πρόκειται για «ιδιαίτερη περίπτωση που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

Σεισμοί και άλλοι φυσικοί κίνδυνοι: η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας!

Με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα (?) υπενθυμίζω ότι όλη η χώρα πλήττεται από φυσικά φαινόμενα. Αλλά η συχνότητα και τα μεγέθη των φαινομένων δεν είναι ίδια παντού. Π.χ. η σεισμικότητα στην Αττική είναι χαμηλότερη απ΄ ότι σε άλλες περιοχές (π.χ. Ιόνιο). Όμως, η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της επικινδυνότητας, δλδ από την άποψη των αναμενόμενων επιπτώσεων, γιατί εδώ υπάρχει υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Kαύσωνας, Ιούλιος 1987. Εκατοντάδες θύματα στην Αττική, πολύ περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας.

 – Σεισμός Πάρνηθας, 1999, μέγεθος μόνο 5,9. 143 θύματα, ο πιο πολύνεκρος στη χώρα από το 1953. Οικονομική ζημιά 3 δις δολάρια, η μεγαλύτερη από σεισμό στη νεότερη ιστορία της χώρας.

– Πλημμύρα Μάνδρας, Νοέμβριος 2017. 25 νεκροί, μεγάλες καταστροφές, από τις μεγαλύτερες στη χώρα λόγω πλημμύρας.

– Πυρκαγιά στο Μάτι, Ιούλιος 2018. 104 νεκροί, ποτέ άλλοτε στη χώρα δε συνέβη κάτι ανάλογο λόγω πυρκαγιάς.

Συνεπώς, η Αττική αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Περισσότερα προσεχώς.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τέμπη
Έντονη αντίδραση των οικογενειών για τις εκταφές "εξπρές" των θυμάτων στα Τέμπη
Οι οικογένειες κάνουν λόγο για πρόκληση και εμπαιγμό, υποστηρίζοντας πως οι ζητούμενες εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην...
Έντονη αντίδραση των οικογενειών για τις εκταφές "εξπρές" των θυμάτων στα Τέμπη
diethnes-panepistimio
Το ΔΙΠΑΕ αποχαιρετά την Επίτιμη Διδάκτορά του Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
«Το έργο και η παρακαταθήκη της θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να φωτίζουν την ακαδημαϊκή κοινότητα παγκοσμίως»
Το ΔΙΠΑΕ αποχαιρετά την Επίτιμη Διδάκτορά του Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
καισαριανή
Πότε θα πιστοποιηθεί η γνησιότητα των φωτογραφιών με τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή
Οι φωτογραφίες ενδέχεται να αποτελούν μοναδικό οπτικό τεκμήριο ενός από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας
Πότε θα πιστοποιηθεί η γνησιότητα των φωτογραφιών με τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή
Βιασμός
Τρόμος στο Βόλο: Συνελήφθη 36χρονος - Έσπασε τζαμαρία και επιτέθηκε σε μητέρα δυο παιδιών

Σοκαριστική εξέλιξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Βόλο, όταν 36χρονος άνδρας, μετά από απόπειρα

Τρόμος στο Βόλο: Συνελήφθη 36χρονος - Έσπασε τζαμαρία και επιτέθηκε σε μητέρα δυο παιδιών