Thumbnail
Ο καύσωνας είναι εδώ και η ηλίαση παραμονεύει

Ο Ιούλιος μπήκε, το θερμόμετρο ανεβαίνει, ο καύσωνας είναι εδώ, πρέπει να προσέχουμε καθημερινά να μην πάθουμε ηλίαση και εάν έχουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Συμπτώματα:

Η ζαλάδα και η τάση για λιποθυμία είναι δύο κλασικά συμπτώματα ηλίασης, ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από εφίδρωση, ανορεξία, δίψα, σωματική εξάντληση, αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, ωχρό και κολλώδες δέρμα, ζάλη, μυϊκές κράμπες ή πόνους στον αυχένα.

Αν νιώθεις κάπως έτσι τώρα με τον καύσωνα, είτε είσαι στην εξοχή είτε στην πόλη, δες πώς θα αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα.

Αντιμετώπιση:

  • Το πρώτο βήμα είναι και το προφανές: Αν είσαι εκτεθειμένη στον ήλιο, πήγαινε σε ένα μέρος δροσερό και σκιερό. Ξάπλωσε, φροντίζοντας ώστε τα πόδια σου να είναι ανασηκωμένα κατά 15-20 εκ.. Για να το πετύχεις μπορείς να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι.
  • Χαλάρωσε τα ρούχα σου και βγάλε ότι είναι περιττό.
  • Βρέξε το πρόσωπο, το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια σου χρησιμοποιώντας δροσερό νερό και τοποθέτησε πάνω τους κομπρέσες.
  • Πιες όσα περισσότερα υγρά μπορείς, κυρίως χυμούς φρούτων και νερό (1/2 ποτήρι ανά 15΄ για μία ώρα). Αν μπορείς να φας, προτίμησε κάτι αλμυρό.
  • Αν ο πονοκέφαλος συνεχίζεται και παράλληλα αισθάνεσαι έντονη εξάντληση, καλό είναι να ζητήσεις να σε μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
  • Απόφυγε να πιείς καφέ ή –προφανώς- οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό. Αν κάνεις εμετό, μην πιείς κανένα υγρό.
  • Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από μία ώρα, κάλεσε επειγόντως το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βλάσης
Υπουργείο Παιδείας: Πρωτόκολλο για τη σύνδεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Ναυπηγοεπισκευής
Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την ενίσχυση της σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία
Υπουργείο Παιδείας: Πρωτόκολλο για τη σύνδεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης – Ναυπηγοεπισκευής
αίθουσα με θρανία σε σχολείο
«Ασφαλή σχολεία τώρα» – Καταγγελίες για επικίνδυνες φθορές σε σχολεία στη Νέα Πεντέλη
Μετά το περιστατικό στο Δημοτικό Νέας Πεντέλης, οι γονείς ζητούν επείγουσες αυτοψίες, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα έργων και άμεση χρηματοδότηση για την...
«Ασφαλή σχολεία τώρα» – Καταγγελίες για επικίνδυνες φθορές σε σχολεία στη Νέα Πεντέλη