Ηλιακή ακτονοβολία: Πώς να προστατεύσουμε τα μάτια μας από τον ήλιο
Η προστασία των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία- Τι πρέπει να προσέχουμε

Το καλοκαίρι μία από τις μέριμνες μας είναι η προστασία του δέρματος μας από τον ήλιο. Πόση σημασία δίνουμε όμως στην προστασία των ματιών από τις ακτίνες του ηλίου;

Μια εφαρμογή μας βοηθά να μάθουμε κάθε φορά την τιμή της UVA και να γνωρίζουμε αν πρέπει να αποφύγουμε την έκθεση σε αυτήν, ακόμα και για λίγη ώρα. Οι υπεριώδεις ακτίνες ταξινομούνται σε τρεις συχνότητες, οι UVA, UVB, UVC. Οι πρώτες, οι UVA είναι οι πιο συνηθισμένες στην επιφάνεια της γης και οι λιγότερο επικίνδυνες. Είναι επίσης αυτές που μας βοηθούν να αποκτήσουμε το καλοκαιρινό μας μαύρισμα. Ο ασφαλής χρόνος έκθεσης στον ήλιο έχει να κάνει με την ένταση της ακτινοβολίας, η οποία κορυφώνεται στη μία μετά το μεσημέρι περίπου. Αν τα επίπεδα της UVA είναι υψηλά δηλαδή πάνω από 7 καλό είναι να περιορίσουμε την έκθεση μας στο ελάχιστο για όση ώρα διαρκεί αυτή η ένταση ακόμα και μέσα στην πόλη!

«Οι ακτίνες του ήλιου χωρίζονται σε ορατές και αόρατες, ωφέλιμες και βλαβερές. Δεν θα μπω σε επιστημονικές περιγραφές, θα εστιάσω στις βλαβερές ακτίνες, που μας βλάπτουν και τι μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε. Η προστασία για το δέρμα μας λίγο πολύ είναι γνωστή, λίγη αντηλιακή κρέμα και όλα εντάξει! Στα μάτια μας πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι ο κύριος δέκτης του φωτός κατά συνέπεια και της ηλιακής ακτινοβολίας. Είναι πολύ πιο ευαίσθητα από την επιδερμίδα μας και όμως συχνά δε δίνουμε  βαρύτητα στην προστασία τους. Πολλές φορές βλέπω ανθρώπους κάτω από έντονη ηλιακή ακτινοβολία να προσπαθούν να δούνε μπροστά τους με μισόκλειστα μάτια. Για τη Θεσσαλονίκη μπορούμε να έχουμε ζωντανά την τιμή της UVA κάθε φορά στο κινητό μας εδώ μέσα από την ειδική εφαρμογή meteothes.gr», τόνισε o οπτικός – οπτομέτρης Μίλτος Παυλίδης.

matia_aktinovolia

«Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει φυσική προστασία για την έντονη ηλιακή ακτινοβολία μέσω της ίριδας του ματιού, η οποία κλείνει στο πολύ φως και ανοίγει στο σκοτάδι. Ο τρόπος προστασίας που μας έχει δώσει η επιστήμη είναι τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου! Αυτά μπορείτε να τα βρείτε στα καταστήματα οπτικών είτε κάτω από επώνυμες ονομασίες είτε με την υπογραφή του επιστήμονα οπτικού ο οποίος έχει την γνώση και τον εξοπλισμό για να επιβεβαιώσει την ασφάλεια σας. Τακτικά δεχόμαστε ερωτήσεις όπως “πώς μπορώ να ξεχωρίσω μια απομίμηση γυαλιών ηλίου;” ή “τι κακό μπορεί να μου συμβεί αν παίρνω γυαλιά από πλανόδιους;” Πολλές φορές πελάτες μας εξαπατήθηκαν κάνοντας αγορές γυαλιών ηλίου κυρίως από το διαδίκτυο. Το να φοράς γυαλιά ηλίου κακής ποιότητας δηλ. απλά σκούρα και όχι απορροφητικά, δυστυχώς ξεγελάει την ίριδα του ματιού, που βλέπει σκοτάδι και ανοίγει με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα στο μάτι περισσότερες υπεριώδεις! Είναι δηλαδή χειροτέρα από ότι χωρίς γυαλιά και αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας βεβαιώσει ο γιατρός σας» επισημαίνει ο κ. Παυλίδης.

«Η ένταση των υπεριωδών ακτινών UVA τις τελευταίες δεκαετίες έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της μείωσης του στρώματος του όζοντος. Σκεφτείτε ότι την δεκαετία του 1990 ο δείκτης προστασίας των αντιηλιακών ήταν το πολύ 20, την επόμενη δεκαετία πήγε στο 30 και τώρα το 50 είναι το βασικό! Δεν άλλαξε κάτι στον δείκτη προστασίας, η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας αυξήθηκε και μαζί με αυτήν και τα προβλήματα που προκαλεί» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας ότι «Οι UVA έχουν κατηγορηθεί για παθήσεις όπως ο καταρράκτης και οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, και οι δυο σοβαρές όχι απαραίτητα θεραπεύσιμες».

«Τα μάτια μας είναι ευαίσθητα όργανα και θέλουν φροντίδα σε όλες τις συνθήκες. Η επιστήμη των οπτικών μας έδωσε οφθαλμικούς φακούς με φίλτρα για τις βλαβερές ακτίνες, τόσο για γυαλιά ηλίου, όσο και για γυαλιά μυωπίας ή άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Δηλαδή δεν είναι το χρώμα ή η σκούρη απόχρωση ενός φακού που θα μας δώσει προστασία, είναι το υλικό κατασκευής των φακών. Για αυτό μην παραλείπετε να ζητάτε τη βοήθεια του ειδικού επιστήμονα οπτικού ώστε να είστε ασφαλείς κάτω από τον ήλιο» κατέληξε ο κ. Παυλίδης.

Πηγή: ertnews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Τι ποινή του επιβλήθηκε
Σε κάθειρξη καταδικάστηκε 35χρονος στη Θεσσαλονίκη που είχε δολοφονήσει την μητέρα του
Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Τι ποινή του επιβλήθηκε
Giannakis
Συγκινεί ο μικρός Γιαννάκης: «Έχουμε δεύτερο όροφο στο σχολείο και δεν μπορώ να πάω»
Συγκίνηση προκαλεί ο μικρός Γιαννάκης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο σχολικό χώρο
Συγκινεί ο μικρός Γιαννάκης: «Έχουμε δεύτερο όροφο στο σχολείο και δεν μπορώ να πάω»