εντομα
Κι όμως, δεν είναι ψέμα! Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έδωσε το ”πράσινο φως” για την κατανάλωση τροφών, που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου!

Τηγανητές ακρίδες και γρύλοι, σκαθάρια σουβλάκι και σκόνη γρύλου σε σοκολατάκια ακόμη και κεφτεδάκια: Και αν όλα αυτά τα "εδέσματα", και μόνο στη σκέψη, αηδιάζουν τους περισσότερους, ειδικοί επιστήμονες, η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και ο ΟΗΕ βλέπουν στα έντομα μία διατροφική εναλλακτική.

Την ώρα που η κατανάλωση σε κρέας και ψάρια αυξάνεται αλλά η παραγωγή και τα αποθέματά τους μειώνονται, το επιστημονικό επιχείρημα είναι πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να ταΐσει κανείς τους περίπου 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα κατοικούν στον πλανήτη το 2050.

Μπορεί για την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο ένα πιάτο με πρώτη ύλη τα έντομα να φαντάζει κάτι μακρινό, ωστόσο, τα νεοφανή τρόφιμα – στα οποία συγκαταλέγονται και τα έντομαεδώ και χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά.

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο επιστημονικός υπεύθυνος στην ομάδα των νεοφανών τροφίμων της Μονάδας «Διατροφή και Καινοτομία Τροφίμων» της EFSA, Ερμόλαος Βερβέρης, σίγουρα τα έντομα στη διατροφή είναι κάτι καινούργιο όχι μόνο για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. «Ηδη, στην EFSA έχουμε ολοκληρώσει επτά αξιολογήσεις ασφάλειας για τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που προέρχονται από έντομα, όπως είναι ο κίτρινος αλευροσκώληκας και ο οικιακός γρύλος ενώ «τρέχουν» κι άλλες αξιολογήσεις για έντομα, όπως είναι για παράδειγμα οι αρσενικές προνύμφες μελισσών».

Και μπορεί 1.600 – 2.000 είδη εντόμων να καταναλώνονται ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδίως δε στις ασιατικές χώρες αλλά και αυτές της Νότιας Αμερικής, στην Ελλάδα φαντάζει ακόμη πολύ μακρινή η ιδέα ενός σνακ που θα περιέχει συστατικά εντόμου, πόσο μάλλον ολόκληρο το έντομο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα