έντομα αυτοκίνητο
Τι συμβαίνει με τα έντομα που χτυπάνε στο αυτοκίνητό μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Συχνό είναι το φαινόμενο όταν οδηγούμε με υψηλές ταχύτητες και σε συγκεκριμένες περιοχές, το παρμπρίζ μας να γεμίζει από έντομα που πεθαίνουν ακαριαία από τη δύναμη της σύγκρουσης.

Εντούτοις, πολλοί είναι οι επιστήμονες που το τελευταίο διάστημα ζητάνε την εξάλειψη του συγκεκριμένου ζητήματος, το οποίο αποκαλούν «φαινόμενο του παρμπρίζ» (windshield phenomenon).

Μα τι συμβαίνει;

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβάλλει αργά και σταθερά στη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι πιτσιλιές στο παρμπρίζ αποτελούν έγκυρα οικολογικά δεδομένα και τα νέα δυστυχώς δεν είναι καλά, καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι οδηγοί είχαν αρχίσει να παρατηρούν πως το παρμπρίζ τους όλο και λιγότερο λερωνόταν.

Μερικά από τα πρώτα δεδομένα σχετικά με το θέμα προέρχονται από την Εντομολογική Εταιρεία Krefeld, η οποία αποτελείται κυρίως από ερασιτέχνες εντομολόγους, όπως αναφέρει το in.gr.

Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα καθώς τα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και στον τροφικό κύκλο, αποτελώντας τη βασική πηγή τροφής πολλών πτηνών.

Έρευνα της οργάνωσης Kent Wildlife Trust απέδειξε πως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, παρά του αεροδυναμικού σχεδιασμού τους, σκοτώνουν περισσότερα έντομα από τα παλαιότερα αμάξια.

Το φαινόμενο

Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και τα αυξανόμενα επίπεδα γεωργικής παραγωγής σημαίνουν ότι οι βιότοποι των εντόμων καταστρέφονται και ως εκ τούτου τα είδη μειώνονται σε αριθμό.

Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο και καθώς το περιβάλλον μας αλλάζει σταδιακά, τα έντομα εκτοπίζονται. Είτε πρόκειται για φυτά και καλλιέργειες που θερίζονται, είτε για τις εναλλαγές του κλίματος είτε για τη χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα έντομα, υπάρχουν απειλές για τον πληθυσμό των εντόμων από όλες τις πλευρές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές
Ποιοι φοιτητές διαγράφονται και ποιοι παραμένουν;
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων Πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές
ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025 έως την Τρίτη 5 Αυγούστου 2025
ΑΣΕΠ: 92 μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών
ζαχαρακη
Η παιδεία στο προσκήνιο: Ημερίδα με τη συμμετοχή της Σοφίας Ζαχαράκη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου
Ημερίδα για το μέλλον της Παιδείας στη Θεσσαλονίκη – Συμμετέχει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη
Η παιδεία στο προσκήνιο: Ημερίδα με τη συμμετοχή της Σοφίας Ζαχαράκη στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου