pilos_nauagio
Α/Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ | ΙΝΤΙΜΕ
Η επιστολή των ευρωβουλευτών

Είκοσι ευρωβουλευτές, από διαφορετικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαιτούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα από την Κομισιόν για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Πύλο.

Την επιστολή απέστειλαν οι ευρωβουλευτές στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση του ναυαγίου από τις ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται, το «πλήρες ενημερωτικό μπλακ άουτ» που «έσπασε» όταν επιζώντες μίλησαν με Έλληνες βουλευτές και ορισμένους δημοσιογράφους, δίνοντας στοιχεία και μαρτυρίες τα οποία διαψεύδουν οι αρχές, χωρίς όμως να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους μέσω αποδεικτικού υλικού.

Οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο δημοσίευμα του BBC, το οποίο διαψεύδει την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το πλοίο κινούνταν, υποστηρίζοντας ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο για πολλές ώρες πριν βυθιστεί.

Η επιστολή:

«Ανοιχτή επιστολή προς

-Την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen,

-Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola

-Την Εσωτερικών ΥποθέσΕπίτροπο εων, Ylva Johansson,

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρία Επίτροπε,

Την περασμένη εβδομάδα συνέβη το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο Θάλασσα στην Πύλο της Ελλάδας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, συνολικά 850 άνθρωποι επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε, ενώ μόνο 67 άνθρωποι διασώθηκαν.

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που δόθηκαν από επιζώντες, οι οποίες αντικρούουν την επίσημη εκδοχή για τους λόγους του συμβάντος και τις συνθήκες που συνέβησαν. Οι επιζώντες μίλησαν σε Έλληνες βουλευτές και σε ορισμένους δημοσιογράφους που κατάφεραν να παρακάμψουν το πλήρες ενημερωτικό μπλακ άουτ.

Αναφέρουν ότι το πλοίο βυθίστηκε αφού επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι διαψεύδουν τον ισχυρισμό, αλλά δεν δίνουν στη δημοσιότητα το υλικό του βίντεο που κατέγραφε επί τόπου το πλοίο του Λιμενικού Σώματος.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα της μη παρέμβασης του ελληνικού Λιμενικού Σώματος πολλές ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο, όταν οι επιζώντες ζητούσαν βοήθεια, η οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Ρεπορτάζ του BBC διαψεύδει την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το πλοίο κινούνταν, υποστηρίζοντας ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο για πολλές ώρες πριν βυθιστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της κλίμακας της ανθρώπινης τραγωδίας, καλούμε την Επιτροπή να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές το υλικό από την επιχείρηση. Για τον ίδιο σκοπό, καλούμε επίσης την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποστολή επείγουσας αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές:

BJÖRK MALIN

BLOSS MICHAEL

BRGLEZ MILAN

CASTALDO FABIO MASSIMO

CHAIBI LEILA

KÖSTER DIETMAR

KOULOGLOU STELIOS

MANON AUBRY

MIRANDA ANA

PELLETIER ANNE-SOPHIE

PIGNEDOLI SABRINA

PINEDA MANU

REGO SIRA

RODRÍGUEZ PALOP EUGENIA

RUIZ DEVESA DOMENEC

SCHOLTZ HELMUT

STRIK TINEKE

URBÁN CRESPO MIGUEL

VILLANUEVA RUIZ IDOIA

WALLACE MICK».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Επιτροπές ελέγχου αιτήσεων για ένταξη στο Σώμα Αξιολογητών για τις εξετάσεις πιστοποίησης πολιτών τρίτων χωρών
Συγκρότηση επιτροπών ελέγχου των αιτήσεων, των δικαιολογητικών και των ενστάσεων των υποψηφίων για ένταξη στο Σώμα Αξιολογητών /τριών, για τις...
Επιτροπές ελέγχου αιτήσεων για ένταξη στο Σώμα Αξιολογητών για τις εξετάσεις πιστοποίησης πολιτών τρίτων χωρών