Thumbnail
Ο λόγος είναι συγκλονιστικός, όπως και η φύση

Τα άλογα έχουν εξειδικευμένα ανατομικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να παραμένουν στις οπλές τους ενώ κοιμούνται.

Εν αντιθέσει με τον τρόπο που επιλέγουμε οι άνθρωποι για την ανάπαυση μας υπάρχουν διάφορα μεγάλα θηράματα που κοιμούνται όρθια. Ο λόγος που το κάνουν, σύμφωνα με το BBC Science Focus έχει να κάνει με την επιβίωση τους.

Τα άλογα, οι ζέβρες, βίσονες, ελέφαντες και οι καμηλοπαρδάλεις είναι μεγάλα ζώα και έτσι χρειάζονται χρόνο για να ξαπλώσουν στο έδαφος και να κοιμηθούν. Εάν εκείνη την στιγμή τους επιτεθεί κάποιος, δεν μπορούν να διαφύγουν του κινδύνου γρήγορα. Ο ύπνος στις οπλές είναι προσαρμογή ενάντια στα αρπακτικά.

Τα άλογα έχουν εξειδικευμένα ανατομικά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να παραμένουν στις οπλές τους ενώ κοιμούνται. Αυτά τα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνουν μια σειρά από τένοντες και συνδέσμους. Διατρέχουν τα μπροστινά και τα πίσω πόδια.

Όταν ένα άλογο χαλαρώνει τους μύες των ποδιών του, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες λειτουργούν ως "ζώνες τάσης" που σταθεροποιούν τους ώμους, το γόνατο και τις αρθρώσεις του αστραγάλου στα πόδια. Αυτό επιτρέπει στο άλογο να παραμείνει όρθιο χωρίς να χρειάζεται να διατηρεί μεγάλη ένταση στους μυς του.

Μολονότι τα άλογα κοιμούνται τον περισσότερο χρόνο όρθια, χρειάζεται να ξαπλώσουν για τον ύπνο αποκατάστασης.

Όπως είπε η ανώτερη καθηγήτρια συμπεριφοράς ιπποειδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Sarah Matlock «κατά τη διάρκεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) μπορούν να εμφανιστούν όνειρα στους ανθρώπους κι έτσι οι μύες παραλύουν προσωρινά, ώστε να μην κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας».

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου, ο εγκέφαλος ενοποιεί και επεξεργάζεται νέες πληροφορίες για μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Τα άτομα που δεν έχουν επαρκή ύπνο σταδίου REM μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη νοητική συγκέντρωση και τη ρύθμιση της διάθεσης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερη κυτταρική ανάπτυξη.

Τα ενήλικα άλογα είναι συχνά σε θέση να κοιμούνται μόλις 5 ώρες την ημέρα και μπορούν να κοιμούνται το μεγαλύτερο μέρος όρθια. Χρειάζονται ωστόσο, τουλάχιστον 25 λεπτά ύπνου REM την ημέρα, για επαρκή ξεκούραση που μπορεί να συμβεί μόνο όταν είναι ξαπλωμένα.

Εάν δεν το κάνουν, μπορεί να εμφανίσουν στέρηση ύπνου, η οποία μπορεί να είναι σοβαρός κίνδυνος για την υγεία ενός αλόγου. Για να ξαπλώσουν πρέπει να αισθανθούν άνετα και ασφαλή.

Έτσι, όταν είναι πολλά μαζί, πάντα υπάρχει ένα άλογο που παραμένει όρθιο ενώ κοιμούνται τα άλλα, ώστε να παρακολουθεί πιθανούς θηρευτές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protomagia 2025
Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας -Δείτε εικόνες
Με γαρύφαλλα, υψωμένες γροθιές και συνθήματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά
Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας -Δείτε εικόνες
filologoi_1.jpg
Πόλεμοι, λιτότητα και ερείπια στο Δημόσιο Σχολείο: Οι φιλόλογοι καταγγέλλουν την πολιτική υποβάθμισης
Μόνο οι αγώνες θα φέρουν τη λύση, δηλώνει η Ένωση, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση σχολείων, νοσοκομείων και την απουσία μέτρων ασφάλειας στους χώρους...
Πόλεμοι, λιτότητα και ερείπια στο Δημόσιο Σχολείο: Οι φιλόλογοι καταγγέλλουν την πολιτική υποβάθμισης