Αλάτι: Μπορεί να σχετίζεται με την άνοια;
Unsplash
Τι ισχύει όμως πραγματικά για το αλάτι για την υγεία του ανθρώπου; Έχει αρνητικές επιδράσεις, αλλά μήπως υπάρχουν και θετικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για την κατανάλωση αλατιού και τις επιδράσεις που έχει στην υγεία του ανθρώπου. Το αλάτι ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων προσδίδοντας γεύση στο φαγητό αλλά πλέον χρησιμοποιείται και σε άλλους κλάδους όπως την αισθητική. Τι ισχύει όμως πραγματικά για το αλάτι για την υγεία του ανθρώπου; Έχει αρνητικές επιδράσεις, αλλά μήπως υπάρχουν και θετικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Η πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καταναλώνει από 9 έως 12 γραμμάρια πρόσθετου αλατιού κάθε μέρα. Αυτή η ποσότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη μέγιστη πρόσληψη νατρίου. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη αλατιού με τη γνωστική έκπτωση και υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη σύνδεση του αλατιού με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology Trusted Source και πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό ποντικιών και αναλύεται από το vita.gr, παρατηρήθηκαν αρκετές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ύστερα από 12ήμερη κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης μείωση των φωσφορικών ομάδων που συνδέονται με το ένζυμο CaMKI, το οποίο εμπλέκεται με τη σηματοδότηση του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές στα επίπεδα της πρωτεΐνης PSD95 στους εγκεφάλους των ποντικιών, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και συνάψεων.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε επίσης τις επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης αλατιού στη συναισθηματική και γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου των ποντικιών καθώς και στη φωσφορυλίωση της πρωτεΐνης tau στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και τις περιοχές του ιππόκαμπου.

Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έξι έως 12 εβδομάδων, οι δυσμενείς αλλαγές από μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ήταν εμφανείς στον πληθυσμό των ποντικιών.

«Τα ευρήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε ωφέλιμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και σε μια καλύτερη πρόληψη», δήλωσε η Dr Sandra Narayanan, αγγειακή νευρολόγος και νευροεπεμβατική χειρουργός που συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη.

Γιατί το πολύ αλάτι κάνει κακό
Το αλάτι είναι ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο.

Είναι γενικά ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας καθώς βοηθά:

  • Στη λειτουργία των νεύρων
  • Στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών
  • Στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων υγρών, συμπεριλαμβανομένων του νερού και των ηλεκτρολυτών
  • Στην αποτροπή της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
  • Το σώμα ωστόσο χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού. Επί του παρόντος, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για έναν ενήλικα είναι μικρότερη από 2,3 γραμμάρια την ημέρα.

Μια πρόσληψη αλατιού 5% ή λιγότερο αυτής της ημερήσιας σύστασης θεωρείται μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι. Και η κατανάλωση 20% ή περισσότερο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας θεωρείται μια διατροφή πλούσια σε αλάτι.

Το προστιθέμενο αλάτι προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και το καταναλώνουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εν λόγω αλάτι έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Νεφρική νόσο
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Οστεοπόρωση
  • Καρκίνο του στομάχου
  • Πολλαπλή σκλήρυνση
  • Άγχος

Συμβουλές για μείωση της πρόσληψης αλατιού

Για εκείνους που μπορεί να θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη επιπλέον αλατιού και των δυσμενών επιπτώσεών του για την υγεία, η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φαγητού από έξω και επεξεργασμένων τροφίμων καθώς και η κατανάλωση μικρότερων μερίδων αποτελούν τα «κλειδιά».

Χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, φρέσκα και αποξηραμένα βότανα και φρέσκα λαχανικά για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας και να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση αλμυρών καρυκευμάτων όταν μαγειρεύετε στο σπίτι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...