Τεστ αίματος, που ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου, μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση - Τι δείχνει νέα έρευνα
Unsplash
Σύμφωνα με νέα έρευνα, το εν λόγω τεστ επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση του καρκίνου

Ένα τεστ αίματος, που ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας για τους ασθενείς, όπως υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

Το τεστ Galleri της εταιρείας Grail, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, δοκιμάστηκε υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας και όπως αποδείχτηκε μπορεί να ανιχνεύσει επιτυχώς τον καρκίνο στο αίμα δύο στους τρεις ασθενών με συμπτώματα, ενώ δίνει ορθά αρνητικά αποτελέσματα στο 98% ατόμων που δεν έχουν καρκίνο γλιτώνοντάς τους από την ανησυχία και την ταλαιπωρία πρόσθετων εξετάσεων.

Το τεστ αναζητά χημικές αλλαγές σε τμήματα DNA που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα. Στην δοκιμή μετείχαν 5.461 ασθενείς σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία και την Ουαλία κι όπως διαπιστώθηκε το τεστ ανίχνευσε τον καρκίνο στους 244 από τους συνολικά 368 καρκινοπαθείς.

«Συναρπαστικά» αποτελέσματα από την δοκιμή του τεστ καρκίνου

Ο δρ Μπράιαν Νίκολσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης, χαρακτήρισε «συναρπαστικά» τα αποτελέσματα. «Η πρωιμότερη ανίχνευση του καρκίνου και θεραπεία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο επισκέπτονται πρώτα έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία ή κοιλιακό άλγος, τα οποία μπορεί να είναι περίπλοκα καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Χρειάζονται νέα εργαλεία που να μπορούν να επιταχύνουν τη διάγνωση του καρκίνου και δυνητικά να αποτρέψουν τις επεμβατικές και δαπανηρές έρευνες», δήλωσε.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο κι όπως έδειξε το τεστ Galleri αποδίδει καλύτερα σε καρκινοπαθείς σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, καθώς ανίχνευσε το 95% των καρκίνων τετάρτου σταδίου και μόλις 24% του πρώτου. Επίσης σημείωσε επιτυχία κατά 85% στον καθορισμό του τύπου καρκίνου, από τον οποίο έπασχε ο ασθενής.

«Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που δείχνει ότι οδεύουμε προς μια εποχή όπου οι εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν πραγματικά να επηρεάσουν την έγκαιρη διάγνωση», σημείωσε ο ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, καθηγητής Λόρενς Γιανγκ. ««Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας και αυτό το τεστ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο και να σώσουμε χιλιάδες ζωές», τόνισε ο εθνικός διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxi
Ποιες είναι οι δύο ημερομηνίες τον Σεπτέμβριο του 2024 που ξεκινά η σχολική χρονιά;
Τι θα ισχύσει το νέο σχολικό έτος για την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία;
Ποιες είναι οι δύο ημερομηνίες τον Σεπτέμβριο του 2024 που ξεκινά η σχολική χρονιά;
nikolopoulos
Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής "διαλύει τον προγραμματισμό των σχολείων"
Με έγγραφο (Α.Π. 14322/22-07-2024)  του νέου Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατανομής τμημάτων
Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής "διαλύει τον προγραμματισμό των σχολείων"