kentro_igeias
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Υγείας που υποδέχονται κάθε χρόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά μέσα στην τουριστική περίοδο, είναι «γυμνά» από προσωπικό, καθώς απουσιάζουν τουλάχιστον οι μισοί υγειονομικοί που απαιτούνται.

Χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε υγειονομικό επίπεδο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στα ελληνικά νησιά καθώς οι εκλογές αλλά και η παρατεταμένη διπλή προεκλογική περίοδος έχει καθυστερήσει σημαντικά την οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας ώστε να υποδεχθούν τους χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Κέντρα Υγείας που υποδέχονται κάθε χρόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά μέσα στην τουριστική περίοδο, είναι «γυμνά» από προσωπικό, καθώς απουσιάζουν τουλάχιστον οι μισοί υγειονομικοί που απαιτούνται.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε το περιστατικό στη Σέριφο όπου ο γιατρός της Μονάδας Υγείας απείλησε να παραιτηθεί εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο νησί, κίνηση που απεφεύχθη την τελευταία στιγμή επειδή υπήρξε δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι θα διοριστεί για λίγους μήνες ένας Γενικός Γιατρός ενώ θα μετακινηθεί και ένας Παιδίατρος.

Δραματική έλλειψη σε όλα σχεδόν τα νησιά

Η εικόνα της δραματικής έλλειψης προσωπικού υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νησιά στα Κέντρα Υγείας ή τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα καταγγέλλει ότι τα νησιά παρότι διπλασιάζεται ο πληθυσμός τους το καλοκαίρι, είναι «γυμνά» από υγειονομικό προσωπικό.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος «μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί όμως να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών».

Πάντως η πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη περίπου 860 γιατρών σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, βρίσκεται ακόμη σε βρεφικό επίπεδο καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ξεκίνησαν αρκετά αργά, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Οι λιγοστές αποδοχές

Το υγειονομικό προσωπικό όμως φαίνεται ότι αποφεύγει να εργασθεί στα νησιά εξαιτίας των ελάχιστων αποδοχών και των αυξημένων εξόδων.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ: «Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό το μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί».

Και το ζήτημα είναι πως το μπόνους που δίνεται από το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των γιατρών και των νοσηλευτών.

Να υπενθυμιστεί ότι με απόφασή του το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι οι μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ θα αποζημιώνονται με 1.800 ευρώ για τους γιατρούς και 1.200 ευρώ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr 

Η ντροπή της Ελλάδας με το που ξαναγεννήθηκε: αυτοί που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια αντί να λογοδοτήσουν απόλαυσαν αξιώματα – Οι Μεγάλες Δυνάμεις πίσω από το φονικό 

«Δεν τον είδα ρε παιδιά» είπε ο γιατρός που παρέσυρε τον αστυνομικό στην Κατεχάκη - Προσπάθησε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας